سایت خبری تحلیلی کیهان نوین

چرا رهبران حماس در قطر بازداشت نمی‌شوند؟! آیا آنها نیز مانند رهبران القاعده و طالبان به جمهوری اسلامی پناه خواهند برد؟

همزمان با اعلام محاصره کامل نیمه‌ی شمالی غزه توسط ارتش اسرائیل، سخنگوی ارتش این کشور پنجشنبه 11 آبان‌ماه مدعی شد اسماعیل هنیه رهبر حماس با جت شخصی از دوحه راهی تهران شده است. این ادعای سخنگوی ارتش اسرائیل هنوز از سوی مقامات جمهوری اسلامی یا دفتر سیاسی حماس تایید نشده است.

At the same time as the announcement of the complete blockade of the northern half of Gaza by the Israeli army, the spokesman of the country’s army claimed on Thursday, November 3, that Ismail Haniyeh, the leader of Hamas, had left Doha for Tehran by private jet. This claim of the spokesman of the Israeli army has not yet been confirmed by the authorities of the Islamic Republic or the political office of Hamas.

کیهان نوین: افيخای ادرعی یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل اعلام کرد اسماعیل هنیه رهبر گروه تروریستی حماس با هواپیمای شخصی به ایران سفر کرده است.
با وخیم شدن اوضاع حماس بعد از حملات اسرائیل و پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی اردن در سازمان ملل، اسماعیل هنیه اعلام کرد: «ما آماده مذاکرات سیاسی برای راه‌ حل دو کشوری با بیت‌المقدس به عنوان پایتخت فلسطین آماده‌ایم».
سام کرمانیان تحلیلگر سیاسی به کیهان لندن می‌گوید که در اصل «این قطعنامه در حمایت از آتش‌بس است… تصور نمی‌کنم منظور جمهوری اسلامی حمایت از راه حل دو کشور یا به رسمیت شناختن اسرائیل باشد.»
در این میان، فشارها بر دولت قطر برای بازداشت هنیه بسیار زیاد شده است و چه بسا وی مانند رهبران گروه‌های تروریستی القاعده و طالبان در پناه جمهوری اسلامی بیشتر احساس امنیت کند. اما اگر این تصمیم عملی شود، جمهوری اسلامی بیش از گذشته در مقابل اسرائیل قرار خواهد گرفت و با توجه به حفره‌های امنیتی رژیم چه بسا برای اسرائيل دسترسی به این افراد در ایران به مراتب آسان‌تر از قطر و دیگر کشورهای عربی باشد!

افیخای ادرعی یکی از سخنگویان ارتش اسرائیل در پیامی اعلام کرد «به سفر یکی از سران جناینکار حماس به نام اسماعیل هنیه به ایران و استقبالی که از او می‌شود توجه کنید. در حالی که هنیه با هواپیماهای شخصی پرواز می‌کند، غزه را قربانی خود کرده تا زنده بماند. [رژیم] ایران حوثی‌ها و حزب‌الله را تحت فشار قرار می‌دهد تا ما را از غزه منحرف کنند، اما ما بر غزه تمرکز می‌کنیم.»

اما حسین امیرعبداللهیان همان شب در ایکس نوشت: «در تماس تلفنی امشب با آقای شیخ اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی حماس، در خصوص آخرین تحولات غزه و کرانه باختری در فلسطین گفتگو و تبادل نظر کردیم.»

این در حالیست که اسماعیل هنیه چهارشنبه ۱۰ آبان در جریان یک سخنرانی اعلام کرد که «ما آماده مذاکرات سیاسی برای راه‌ حل دو کشوری با بیت‌المقدس به عنوان پایتخت فلسطین آماده‌ایم.»

وی گفت حماس طرح کامل و فراگیری ارائه کرده که ابتدای آن توقف جنگ و بازگشایی گذرگاه‌هاست و سپس باید توافق تبادل اسیران انجام شود و در انتها باید یک مسیر سیاسی برای تشکیل کشور فلسطینی مستقل با پایتخت قدس همراه با حق تعیین سرنوشت باز شود.

اما مقامات اسرائیل می‌گویند قصدی برای «آتش‌بس» ندارند و تا نابودی کامل سازمان تروریستی حماس عملیات زمینی در غزه را ادامه خواهند داد.

در این میان، آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده برای گفتگو درباره وضعیت غیرنظامیان در غزه وارد تل آویو شده است. گفته می‌شود او در تلاش است تا مقامات اسرائیل را راضی به پذیرش آتش‌بس کند.

در چهارمین هفته پس از آغاز جنگی که گروه تروریستی حماس با حمله‌ی وحشیانه‌ی خود به اسرائیل آغاز کرد، این پرسش مطرح است که چرا اسرائیل و متحدان آن به سراغ اسماعیل هنیه در دوحه نمی‌روند! اگرچه فشارها بر دولت قطر برای بازداشت وی زیاد شده است.

یادآوری می‌شود اسماعیل هنیه پس از آن بر راه حل «دو کشور» تأکید کرده که در سازمان ملل با اکثریت آراء قطعنامه پیشنهادی اردن در اینباره تصویب شد. بند ۱۳ قطعنامه مجمع عمومی با صراحت می‌گوید مسئله فلسطین هیچ راهی غیر از راه‌ حل دو کشور ندارد. حماس و سایر گروه‌های جهادی فلسطینی و همچنین جمهوری اسلامی از اساس با تشکیل کشور اسرائیل مخالف هستند. اما یکی از نمایندگی‌هایی که در مجمع عمومی به این قطعنامه رأی مثبت داد جمهوری اسلامی است که رأی آن به این قطعنامه به معنی به رسمیت شناختن کشور اسرائیل است مگر آنکه رژیم در محاسبات خود فقط به محکوم نکردن حماس در این قطعنامه و بندهایی که به سود آن و تروریست‌های نیابتی‌اش است رأی داده و برای بند ۱۳ در عمل اهمیتی قائل نشده باشد!

از سوی دیگر، از جمله به این دلیل که در این قطعنامه حماس محکوم نشده، آمریکا و اسرائیل به آن رأی منفی دادند. برخی تحلیلگران استدلال می‌کنند که اگر جمهوری اسلامی به این قطعنامه رأی منفی می‌داد کنار آمریکا و اسرائیل قرار می‌گرفت! اگر رأی ممتنع می‌داد در عمل مقابل کشورهای عربی که طراح قطعنامه هستند، می‌ایستاد. بنابراین با رأی مثبت و با خوشحالی از اینکه حماس در این قعطنامه محکوم نشده،  کنار کشورهایی قرار گرفت که موجودیت اسرائیل را به رسمیت می‌شناسند!

سام کرمانیان تحلیلگر سیاسی به کیهان لندن می‌گوید که در اصل «این قطعنامه در حمایت از آتش‌بس است. اما در آن بندی هم در رابطه با راه حل دو کشوری گنجانده بودند. احتمالا جمهوری اسلامی علی‌رغم آگاهی از این بند در شرایطی قرار گرفت که نمی‌توانست خلاف قطعنامه آتش‌بس و همسو با اسرائیل و آمریکا به آن رأی مخالف بدهد. تصور نمی‌کنم منظور جمهوری اسلامی واقعاً حمایت از راه حل دو کشور یا به رسمیت شناختن اسرائیل باشد.»

برخی نیز معتقدند عقب‌نشینی حماس و تأکید بر «آتش‌بس» و راه‌ حل «دو کشور» هراس این گروه تروریستی از تهدیدات اسرائیل است که به نظر می‌رسد تصمیم به نابودی آن گرفته است. برخلاف همه ادعاهایی که  از سوی گروه‌های تروریستی و همچنین حامیان آنها از جمله جمهوری اسلامی و  حزب‌الله لبنان مطرح شده اما آنها توان مقابله زمینی با ارتش اسرائیل را ندارند. تلفات سنگین نیروهای حماس اعم از مقامات ارشد و اعضای آن، ضربات سنگینی به این تشکیلات وارد آورده است.

سام کرمانیان در ارتباط با اینکه چه محاسبه‌‌ی احتمالی می‌تواند سبب شده باشد که حماس به حمله‌ی مرگبار هفتم اکتبر دست بزند، توضیح می‌دهد: «جمهوری اسلامی و شرکای آن همگی از امکان برقراری روابط میان اسرائیل و عربستان به شدت ناخوشنود و نگران‌ بودند که در صورت برقراری چنین روابطی مسئله فلسطین به دست فراموشی سپرده شود و آنها بدون حمایت مهم‌ترین کشورهای عربی دیگر هرگز قادر نخواهند بود اسرائیل را وادار به تسلیم خواسته‌های خود کنند.»

در حال حاضر، اگرچه تأیید یا رد سفر اسماعیل هنیه به تهران به صورت مستقل ممکن نیست اما در سه هفته گذشته فشارها بر دولت قطر برای بازداشت وی بسیار زیاد شده و چه بسا او مانند رهبران گروه‌های تروریستی القاعده و طالبان در پناه جمهوری اسلامی بیشتر احساس امنیت کند. روزنامه «تلگراف» گزارش داده است که دولت انگلیس با درخواست‌هایی برای مسدود ساختن اموال قطر و به تعلیق درآوردن روابط دیپلماتیک با آن به دلیل میزبانی مقامات بلندپایه حماس روبروست.

سازمان‌های «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» و «پروژه مقابله با افراط‌گرایی» نیز در بیانیه‌ای از دولت قطر و حاکمان آن خواسته‌اند با توجه به حملات حماس علیه اسرائیل، اسماعیل هنیه و سایر رهبران حماس را که در این کشور هستند، بازداشت کرده و به آمریکا یا اسرائیل تحویل دهند. با اینهمه هیچکدام از مقامات رسمی کشورهای درگیر با حماس در این زمینه صحبتی نکرده‌اند.

از همین رو این احتمال اینکه اسماعیل هنیه و سایر رهبران حماس و دیگر گروه‌های تروریستی مستقر در فلسطین برای حفظ جان خود در ایران مستقر شوند کم نیست. مسئله اما اینست که اگر این تصمیم عملی شود، جمهوری اسلامی بیش از گذشته در مقابل اسرائیل قرار خواهد گرفت و با توجه به حفره‌های امنیتی رژیم چه بسا برای اسرائیل دسترسی به این افراد در ایران به مراتب آسان‌تر از قطر و دیگر کشورهای عربی باشد!

New Universe:

Afikhai Adrei, one of the spokespersons of the Israeli army, announced that Ismail Haniyeh, the leader of the terrorist group Hamas, traveled to Iran on a private plane.
With the worsening situation of Hamas after Israel’s attacks and after the approval of Jordan’s proposed resolution in the United Nations, Ismail Haniyeh announced: “We are ready for political negotiations for a two-state solution with Jerusalem as the capital of Palestine.”
Sam Kermanian, a political analyst, tells Kahan London that basically “this resolution is in support of the ceasefire… I don’t think the Islamic Republic means to support the two-state solution or the recognition of Israel.”
In the meantime, the pressure on the Qatari government to arrest Haniyeh has increased, and perhaps he will feel more secure in the shelter of the Islamic Republic, just like the leaders of the terrorist groups Al-Qaeda and the Taliban. But if this decision is implemented, the Islamic Republic will face Israel more than before, and considering the regime’s security loopholes, it may be easier for Israel to access these people in Iran than in Qatar and other Arab countries!

Afikhai Adrei, one of the spokespersons of the Israeli army, announced in a message, “Pay attention to the visit of one of the criminal leaders of Hamas, named Ismail Haniyeh, to Iran and the reception he receives. While Haniyeh flies in private planes, he sacrifices Gaza in order to survive. [The regime] Iran is pressuring the Houthis and Hezbollah to divert us from Gaza, but we are focusing on Gaza.”

But Hossein Amirabdollahian wrote on X the same night: “In a phone call tonight with Mr. Sheikh Ismail Haniyeh, the head of Hamas’s political office, we talked and exchanged opinions about the latest developments in Gaza and the West Bank in Palestine.”

This is when Ismail Haniyeh announced during a speech on Wednesday, November 10, that “we are ready for political negotiations for a two-state solution with Jerusalem as the capital of Palestine.”

He said that Hamas has presented a complete and inclusive plan, the beginning of which is the cessation of war and the reopening of crossings, and then the agreement on the exchange of prisoners must be carried out, and at the end, a political path must be opened for the formation of an independent Palestinian state with the capital of Jerusalem, along with the right to self-determination.

But Israeli officials say they have no intention of a “ceasefire” and will continue ground operations in Gaza until the complete destruction of the terrorist organization Hamas.

Meanwhile, US Secretary of State Anthony Blinken has arrived in Tel Aviv to discuss the situation of civilians in Gaza. It is said that he is trying to convince the Israeli authorities to accept the ceasefire.

In the fourth week after the start of the war that the terrorist group Hamas started with its brutal attack on Israel, the question arises why Israel and its allies do not go to Ismail Haniyeh in Doha! Although pressure has increased on the Qatari government to arrest him.

It is recalled that Esmail Haniyeh emphasized the “two-state” solution after which the resolution proposed by Jordan was approved in the United Nations with the majority of votes. Paragraph 13 of the resolution of the General Assembly clearly states that the Palestinian issue has no other solution than a two-state solution. Hamas and other Palestinian jihadist groups, as well as the Islamic Republic, fundamentally oppose the creation of the state of Israel. But one of the representatives that voted in favor of this resolution in the General Assembly is the Islamic Republic, whose vote for this resolution means recognizing the state of Israel, unless the regime in its calculations only does not condemn Hamas in this resolution and the clauses that benefit He and his proxy terrorists voted and did not pay attention to Article 13!

On the other hand, because Hamas is not condemned in this resolution, America and Israel voted against it. Some analysts argue that if the Islamic Republic had voted against this resolution, it would have sided with America and Israel! If he abstained, he would be standing against the Arab countries who drafted the resolution. Therefore, with a positive vote and being happy that Hamas was not condemned in this resolution, it stood next to the countries that recognize the existence of Israel!

Sam Kermanian, a political analyst, tells Kahan London that basically “this resolution is in support of the ceasefire. But they also included a clause regarding the two-state solution. Probably, despite being aware of this clause, the Islamic Republic was in a situation where it could not vote against it, contrary to the ceasefire resolution and aligned with Israel and the United States. “I don’t think that the Islamic Republic really means to support the two-state solution or to recognize Israel.”

Some believe that the withdrawal of Hamas and emphasis on the “ceasefire” and the “two-state” solution is the terror group’s fear of Israel’s threats, which seems to have decided to destroy it. Contrary to all the claims made by the terrorist groups as well as their supporters, including the Islamic Republic and Hezbollah of Lebanon, they do not have the ability to confront the Israeli army on the ground. The heavy losses of Hamas forces, including its senior officials and members, have dealt a heavy blow to this organization.

Regarding what possible calculation could have caused Hamas to launch the deadly attack on October 7, Sam Kermanian explains: “The Islamic Republic and its partners were all extremely unhappy with the possibility of establishing relations between Israel and Saudi Arabia and worried that if Establishing such relations will forget the Palestinian issue and they will never be able to force Israel to surrender to their demands without the support of the most important Arab countries.

Currently, although it is not possible to independently confirm or deny Ismail Haniyeh’s trip to Tehran, but in the last three weeks, the pressure on the Qatari government to arrest him has increased, and perhaps he, like the leaders of the terrorist groups Al-Qaeda and the Taliban, feels more under the protection of the Islamic Republic. slow security The Telegraph newspaper has reported that the British government is facing calls to freeze Qatar’s assets and suspend diplomatic relations with it for hosting high-ranking Hamas officials.

The organizations “Alliance Against Nuclear Iran” and “Project to Counter Extremism” have also asked the government of Qatar and its rulers in a statement to arrest Ismail Haniyeh and other Hamas leaders who are in this country and hand them over to the United States. or deliver to Israel. However, none of the official officials of the involved countries have spoken to Hamas in this regard.

Therefore, the possibility that Ismail Haniyeh and other leaders of Hamas and other terrorist groups based in Palestine will settle in Iran to save their lives is not small. The problem is that if this decision is implemented, the Islamic Republic will face Israel more than before, and considering the regime’s security loopholes, it may be easier for Israel to access these people in Iran than in Qatar and other Arab countries!

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'