سایت خبری تحلیلی کیهان نوین

شاهزاده رضا پهلوی در گفتگو با تلویزیون «منوتو»: تمامیت ارضی یک اصل است؛ با کسی تعارف نداریم!

شاهزاده رضا پهلوی در یک گفتگوی اختصاصی با تنیا قاضی مراد سردبیر برنامه «اتاق خبر» تلویزیون «منوتو» ارزیابی خود را از چهار ماه خیزش انقلابی مردم ایران تشریح کرد و با بیان اصول همکاری نیروها و جریانات اپوزیسیون برای کمک به انقلاب ملّی تأکید نمود تمامیت ارضی ایران یک اصل است. او همچنین همصدایی و همکاری جریانات و احزاب سیاسی به دور از رقابت را راهکاری مهم جهت پیشبرد انقلاب آزادیخواهی ملت ایران و عبور از جمهوری اسلامی دانست.

Prince Reza Pahlavi, in an exclusive conversation with Tania Ghazi Murad, the editor of the “Newsroom” program of Menuto TV, explained his assessment of the four months of the revolutionary uprising of the Iranian people, and by stating the principles of cooperation between the forces and movements of the opposition to help the national revolution, he emphasized the integrity Iran’s land is a principle. He also considered the unanimity and cooperation of political movements and parties away from competition to be an important solution to advance the revolution of the Iranian people and to pass the Islamic Republic.

کیهان نوین:  شاهزاده رضا پهلوی خطاب به مردم درون کشور گفت که می‌داند چقدر سختی کشیده‌اند، می‌داند چقدر این سال‌ها طاقت‌فرسا بوده اما واکنش‌های جهانی همه علائم مثبت است و باید با تمرکزی روی همین نکات مثبت بنا کرد و پیش رفت.
شاهزاده رضا پهلوی با بیان اینکه اکنون «نوبت ایران رسیده است» گفت: قفلی که چهار دهه مملکت ما را درگیر کرده بود، همگان از آن عبور کردند. ما تنها می‌توانیم به این فکر باشیم که چگونه در فردای فروپاشی نظام، انتقال صحیحی از قدرت فعلی به قدرت بعدی حکومت آینده داشته باشیم.
شاهزاده رضا پهلوی در ارتباط با تجزیه‌طلبی و اصل تمامیت ارضی به سنجاق نقشه ایران که همواره به یقه کت دارد اشاره کرد و گفت: «این ایران من است. آذربایجان جزوش است، بلوچستان جزوش است، کردستان جزوش است، خوزستان جزوش است، یک وجب از این خاک جابجا شود، آن ایران دیگر ایران من نیست.» «نیروهای دموکراسی‌خواه واقعی که در رفتار و منش تمام اصول شفافیت و دموکراتیک را پذیرا هستند و خط قرمز یکپارچگی ایران را زیر پا نگذارند، جزوی از همکاری هستند و جریانات غیردموکراتیک یا جریانات تجزیه‌طلب جزو همکاری نمی‌توانند باشند.»

در این گفتگو شاهزاده رضا پهلوی در پاسخ به پرسش‌های تینا قاضی‌ مراد سردبیر «اتاق خبر» تلویزیون «منوتو»، آنچه را طی چهار ماه گذشته در ایران جریان یافته یک انقلاب نوین با نگاهی رو به آینده و دارای یک تفکر مدرن برای آزادی و برابری ارزیابی کرد.

او ایران را نمونه کشوری دانست که از دید ترقی تمدنی در قرن بیست و یکم به مرحله‌ای رسیده که تعریف‌اش از آینده چیزی جز برابری و آزادی نیست و به همین دلیل آن را در تمام شعارهایی که مردم سر می‌دهند و در همبستگی ملی که در چهار گوشه مملکت شکل گرفته می‌توان دید و این موضوع واقعا بی‌سابقه است؛ چه در تاریخ ایران و چه در هر انقلاب نوینی که در دهه‌های اخیر مشاهده کردیم.

شاهزاده رضا پهلوی در ادامه این گفتگو با تأکید بر اینکه ما می‌توانیم دنیا را تکان دهیم و دنیا را وادار به پاسخگویی کنیم، و با اشاره به اعتراضات گسترده‌ای که ایرانیان خارج کشور در حمایت از مردم درون کشور انجام داده و می‌دهند گفت حتی پارلمان اروپا امروز می‌داند اعتراضات و خواسته‌های ایرانیان از آنها، دیگر فقط مربوط به یک الیت سیاسی برون‌مرزی نیست و اینهمه را در خیابان‌های ایران می‌بینند و به‌روز هستند.

شاهزاده رضا پهلوی خطاب به مردم درون کشور گفت که می‌داند چقدر سختی کشیده‌اند، می‌داند این سال‌‌ها چقدر طاقت‌فرسا بوده اما واکنش‌های جهانی همه علائم مثبت است و باید با تمرکزی روی همین نکات مثبت بنا کرد و پیش رفت. وی  افزود، همین علائم بازی را عوض خواهد کرد. واقعا اکنون به این فرصت رسیده‌ایم و واقعا نوبت ایران رسیده است. نه فقط به خاطر ایران؛ چون همگی الان فهمیده‌اند که ایران تحت لوای جمهوری اسلامی یک مشکل فراتر از منطقه‌ و معضلی جهانی است. بنابراین دنیا دیگر نمی‌تواند بهانه بیاورد که ما راه حلی غیر از اینکه با جمهوری اسلامی سر و کله بزنیم و یا سازش کنیم نداریم؛ چنین دیدگاهی را نه ایران قبول خواهد کرد و نه مردم ایران.

شاهزاده درباره «چشم‌انداز برای آینده این جنبش ملّی» گفت هیچ راه‌ حل دیگری جز این برای هموطنان‌مان وجود ندارد؛ چه از نظر خیرشی که مردم انجام دادند و چه کاری که رژیم انجام داده؛ یعنی قفلی که چهار دهه مملکت ما را درگیر کرده بود، همگان از آن عبور کردند. ما تنها می‌توانیم به این فکر باشیم که چگونه در فردای فروپاشی نظام، انتقال صحیحی از قدرت فعلی به قدرت بعدی حکومت آینده داشته باشیم؛ بر مبنای اصولی که نه تنها جهانشمول است بلکه خواست کلیدی اکثر نیروهای مملکت، به ویژه نیروهای سکولاردموکراتیک است؛ در تعریف حقوق‌بشر، تمامیت ارضی ایران، سکولاریسم و جدایی دین از حکومت به عنوان پیش‌شرط برای آینده سیاسی کشور است. هدف همه ما در این مرحله مبارزه، رسیدن به وضعیتی است که بتوانیم یک سناریوی پیروزی را ارائه دهیم که فراتر از تغییر نظام باشد و برسیم به جایی که ملت ایران بتواند سرنوشت خودش را با انتخابات آزاد با نمایندگان خودش در مجلسی که همه مسائل را رسیدگی و راه‌ حل نهایی را به جامعه ارائه دهد، تعیین کند.

شاهزاده در ادامه افزود «ما نباید این انتظار را داشته باشیم که کسی در رأس یک هرم تمام استراتژی و راهکارها را در یک مجموعه خیلی متمرکز ارائه دهد. آنچه من در عمل مشاهده می‌کنم و یا مدام با دوستان درون و خارج کشور گفتگو داریم، اینست که نیروها در داخل کشور باید هماهنگ شوند اما با توجه به فضای درون کشور این کار برایشان مشکل است که به شکل بارز این کار را انجام دهند و بنابراین ابتدای کار مقدار زیادی متکی هستند به یک مکانیزم هماهنگی در خارج کشور که توأمان با همکاری با داخل بتواند این مرحله از همکاری را ارائه دهد؛ چه در رابطه با اقدامات داخل کشور و چه در رایزنی‌های بین المللی و به‌خصوص معرفی یک مکانیزم آلترناتیو دموکراتیک آینده ایرانیان به جهانیان به ویژه به مسئولان کشورهای کلیدی.»

شاهزاده رضا پهلوی درباره فریاد زدن نام خاندان پهلوی و خواسته بازگشت پادشاه به ایران در شعارهای مردم در طول اعتراضات اخیر و سال‌های گذشته گفت: «من فکر می‌کنم من نقش خودم را ایفا می‌کنم اما دقیقا به دلیل همین اعتمادی که از سوی مردم است باید بتوانم یک بی‌طرفی و یک جدایی کامل از هر نوع کار تشکیلاتی داشته باشم؛ به منظور اینکه اگر یک کمک‌کننده همسویی و همکاری است، درگیر جدل‌ها و موضع‌گیری‌های حزبی یا عقیدتی نشوم. این اعتماد مردم به این خاطرست که می‌توانند باور داشته باشند که یک نفر را دارند که بی‌طرف نگاه می‌کند و هیچ جریانی برایش ارجحیت بر دیگری ندارد. ما باید با فرهنگ همفکری و همکاری در این مرحله از زمان پیش برویم. شکی نیست که اختلاف سلیقه وجود دارد و به همین دلیل است که ما نیازمند مجلس موسسانی هستیم که فراتر از حکومت هر جریانی، اساس تئوری حاکمیت را در آنجا با وجود اختلافات بحث کنند و پیش ببرند.»

شاهزاده رضا پهلوی در ادامه توضیح درباره نقش خودش در این مرحله افزود: «من تنها نقشی که در این مرحله برای خودم می بینم رسیدن به مرحله فروپاشی و گذار از جمهوری اسلامی و تمام شرایط گذار است که من همیشه گفتم در شرایط گذار هم من نقش خودم را برای پشتیباتی انجام خواهم داد. چون مردم حق دارند نگران باشند که آیا در فردای فروپاشی، چیزی هست که خلاء [قدرت] را پر کند؟»

شاهزاده رضا پهلوی درباره شروط همکاری و همفکری جریانات سیاسی و در پاسخ به این پرسش که احزابی وجود دارند که شرط ائتلاف و همکاری را پذیرش «کثیر‌المله» بودن ایران دانسته‌اند یا برخی احزاب و افراد از اقوام ایرانی به عنوان «ملل» ایرانی نام می‌برند، و حتی اگر به صورت تاکتیکی الان بگویند ما ایرانی هستیم اما اینها به یکپارچگی و موجودیت ایران و یگانگی ملت ایران باور ندارند، گفت: «خیلی واضح بگویم، نیروهای دموکراسی‌خواه واقعی که در رفتار و منش تمام اصول شفافیت و دموکراتیک را پذیرا هستند و خط قرمز یکپارچگی ایران را زیر پا نگذارند، جزوی از همکاری هستند و جریانات غیردموکراتیک یا جریانات تجزیه‌طلب جزو همکاری نمی‌توانند باشند.»

در اینجا شاهزاده رضا پهلوی به سنجاق نقشه ایران که همواره به یقه کت دارد اشاره کرد و گفت: «این ایران من است. آذربایجان جزوش است، بلوچستان جزوش است، کردستان جزوش است، خوزستان جزوش است، وقتی که بر فراز کشورم پرواز می‌کردم نگاه نمی کردم زیر پایم که این کدام منطقه است؟ خاک کشورم برای من فرقی نمی‌کند. این من هستم. ممکن است بعضی‌ها بپذیرند و ممکن است بعضی‌ها نپذیرند. ولی یک وجب از این خاک جابجا شود، آن ایران دیگر ایران من نیست.»

شاهزاده رضا پهلوی تأکید کرد «یکپارچگی کشور یکی از اصول کلیدی است؛ شوخی هم نیست و تعارف هم با کسی نداریم.»

شاهزاده رضا پهلوی با تأکید بر مسئولیتی که نمایندگان روحانی در ایران مانند مولوی عبدالحمید دارند گفت  «امیدوار هستم که در بخش تشیع همان درجه از مسئولیت را روحانیت غیروابسته به نظام که از روز اول اساس ولایت فقیه را زیر سوال می‌بردند داشته باشیم و آنها موضع خودشان را مطرح کنند. چون وقتی می‌بینم اعتراضات ملی است و نه منطقه‌ای یا در قالب یک گروه خاص، نشان‌دهنده آنست که اکثریت مردم اصلا وارد این ادبیات بیشتر بوداری که ته‌اش معلوم نیست تجزیه در کار است یا نه، نمی‌شوند و حق هم دارند وارد این ادبیات نشوند. خطر بزرگ اینست که جمهوری اسلامی همیشه تلاش کرده بگوید اگر ما برویم ایران کن‌فیکون می‌شود و جنگ داخلی می‌شود و تجزیه می‌شود! چنین ادبیاتی [از سوی برخی مخالفان] حرف نظام را بیشتر به کرسی می‌نشاند. برای همین وقتی ما می‌گوییم ایرانِ یکپارچه، این نیست که یک عده نشسته‌اند که این موضوع را به دیگران تحمیل کنند بلکه این خواست جامعه است و این بحثی است که باید خیلی شفاف و باز مطرح کرد که از دو حال خارج نیست: اگر ایران یکپارچه را قبول دارید که هیچ! اگر ندارید یعنی می‌خواهید ایران تکه تکه شود! کدام ایرانی است که بخواهد ایرانش تکه تکه شود؟ من بارها با هم‌میهنان بلوچ، کرد، آذری و… گفتگو داشته‌ام و همیشه گفته‌اند من اول ایرانی‌ام بعد خودم را کرد و بلوچ و آذری می‌دانم.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین درباره گروه مجاهدین خلق در یک اعلام موضع شفاف و صریح گفت: «من قضاوت اخلاقی نمی‌کنم و آن را جامعه باید در نظر بگیرد. من از دید اصول دموکراتیک و جریانات دموکراتیک و دیالوگ بین‌ خودشان صحبت می‌کنم. اولین سوال و ساده‌ترین سوال اینست که آیا اعضا یا رهبران سازمان مجاهدین خلق آمادگی دیالوگ باز و شفاف با دیگر نیروهای دموکراتیک را دارند و اصلا از نظر سازمانی حق چنین کاری را دارند؟! در همین سوال اول کلی گرفتاری برایشان پیش می‌آید! چون اگر بخواهند به شکل باز با همه صحبت کنند از نظر درونی سازمان‌شان بهم می‌ریزد.»

او در ادامه گفت: «حالا اینکه هدف نهایی‌شان چه هست و بر چه اساسی می‌خواهند پیش بروند راستش را بخواهید، من مشکل می‌توانم باور کنم که یک سازمانی ادعای دموکراسی و برابری می‌کند اما در خود آن سازمان زنان یکطرف می‌نشینند و مردان یکطرف! و یا با روسری می‌خواهند اسمش را دموکراسی و حقوق بشر بگذارند! ولی این مشکل من نیست؛ مشکل آنهاست که مردم را [درباره ادعاهایشان] قانع کنند. من اینها را که می‌بینم قانع نمی‌شوم. مشکلی با دیگر جریانات ندارم، راست باشند، چپ باشند، میانه باشند اما روابط می‌بایست در قالب برخورد دموکراتیک و احترام متقابل باشد.»

شاهزاده رضا پهلوی درباره لزوم «خشونت‌پرهیز» بودن جنبش انقلابی و اینکه عده‌ای اصرار به برخورد خشن مردم در جریان اعتراضات دارند نیز گفت: «فلسفه خشونت‌پرهیزی در حرکت مقاومت مدنی یک امر کلیدی است به دو علت: یکی اینکه وقتی به شکل تهاجمی و خشونت‌آمیز با یک حکومت برخورد کنید بهانه را به نفع گفتمان آن نظام در موضوع امنیتی و حفظ ثبات پررنگ می‌کنید! [حکومت] آتو را از دست مخالفین‌اش می‌گیرد و دوم، برای دنیا هم دفاع از سناریوهای چریکی را مشکل‌تر می‌کند. در صورتی که اگر امروز جهان در حال تصمیمات دیگری در جهت پشتیبانی از مردم ایران و در تنبیه جمهوری اسلامی به ویژه علیه کشتارها و اعدام‌ها است، از جمله صدور بیانیه و بردن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی همه‌اش در پشتیبانی از مردم است تا بیشتر دست و پای رژیم بسته شود.»

شاهزاده رضا پهلوی تأکید کرد که دفاع از خود بحث دیگری است اما این نباید باعث شود که کسی برود و مرتکب قتل شود!  این اقدامات در بحث آشتی ملی و عفو عمومی کار را مشکل‌تر می‌کند.

شاهزاده رضا پهلوی در بخش دیگری از این گفتگوی مهم درباره اینکه با توجه به اعتماد عمومی نسبت به خود وی، آیا وقت آن نرسیده که او نقش بارزتری به عنوان رهبر و هماهنگ کننده جریانات به عهده بگیرد، گفت: «هر نوع کاری که انجام می‌دهیم باید یک مبنای مشروعیت و یا یک نوع وکالتی از داخل ایران داشته باشد. خیلی ساده بگویم، فردا فرض بفرمایید من بتوانم با دیگرانی که در این مسیر با هم همراه و همسو هستیم با یکسری شخصیت‌های سیاسی دیدار کنم؛ اولین سوالشان این خواهد بود که شما به نمایندگی چی اینجا حضور پیدا کردید! هر کاری که بخواهیم انجام دهیم باید مبنای مقبولیت از داخل داشته باشد. این بایستی بیشتر بیان شود و بیشتر در عمل دیده شود. چون اگر قرار باشد فردا از جانب هم‌میهنان در صحنه بین‌المللی رایزنی لازم را انجام دهیم، باید بتوانیم بگوییم این حرفی که می‌زنیم پشتیبان‌اش زندانیان سیاسی، فعالان مدنی، جریانات فکری و سیاسی داخل کشور هستند و آنها به ما این امکان را داده‌اند که از طرف آنها نمایندگی کنیم.»

شاهزاده رضا پهلوی درباره سه تشکل سیاسی جدید «جبهه هفت آبان»، «حزب ایران نوین» و «انجمن مشروطه ایران» که طی هفته‌های گذشته اعلام موجودیت کردند گفت: «ما تمام این روندی که در این سال‌های مبارزه انجام دادیم برای این بوده که به چی برسیم؟ اگر ما یک آینده دموکراسی واقعی برای کشورمان می‌خواهیم، یعنی نظامی که دولت‌هایش در نتیجه انتخاباتی که بین احزاب برگزار می‌شود، شکل می‌گیرند. مگر نهایتا رقابت احزاب در انتخابات برای تشکیل کابینه و دولت نیست؟ از ژاپن تا کانادا، از برزیل تا سوئد، همه جای دنیا در کشورهای دموکراتیک مبنا اساسا همین است. یعنی شما بهترین قانون اساسی و بهترین تعریف از نوع نظام را هم داشته باشند، شکل نظام را هم مشخص کرده باشید و قانون هم چهارمیخه شده باشد و حقوق بشر هم در آن وجود داشته باشد، در فردای این رفراندوم که شکل نظام هم تعیین شد، در روند نرمالیزاسیون به دو مرحله می‌رسیم: انتخابات نمایندگان مجلس و بعد انتخابات تشکیل دولت. آن‌موقع اگر احزاب نباشند، کدام انتخابات می‌‌تواند برگزار شود؟! من سال‌هاست که می‌گویم از هم‌اکنون باید به فکر پایه‌گذاری احزاب آینده کشور باشیم. ممکن است الان نتوانند تشکیل شوند اما حداقل پلتفرم را می‌توانند مشخص کنند، راجع به برنامه‌ کارشان می‌توانند فکر کنند.»

شاهزاده رضا پهلوی تأکید کرد که «رقابت احزاب نباید تقدم بر همسویی برای مبارزه در جهت گذار از جمهوری اسلامی داشته باشد و نباید مانعی به وجود آورد. هر تشکلی هر موضع‌گیری حزبی که دارند در زمان خودش مطرح خواهد شد چون رقابتی است، جنبه رقابتی بین احزاب نباید امروز متبلور شود! این رقابت نباید مانع همسویی و همکاری و اتحاد در این مرحله از مبارزه شود. اتحاد از دید من، به این مفهوم که تقدم را به یکصدایی بدهیم. الان مگر مردم ایران به غیر از یکصدایی انتظار دیگری دارند؟ یکصدایی این نیست که همه یکجور فکر کنیم. می‌دانم فکرها متفاوت است؛ یکصدایی به این معناست که برای آزادی کشور جز یک حرف، یک صدا و یک هدف در این مرحله نمی‌توانیم داشته باشیم. با این درک که در آینده می‌توانیم اختلاف سلیقه و رقابت داشته باشیم. این را اگر به دنیا و به خود بتوانیم نشان دهیم، هم مسئله نگرانی مردم برطرف می‌شود و هم دنیا خواهد دانست که طرف مقابلش کیست.»

شاهزاده همچنین به نقش «اینفلوئنسرها» اشاره کرد که شامل هنرمند، ورزشکار، دانشمند، وکیل و چهره‌های مستقل و غیره می‌شود. وی گفت که «هر کدام یک ظرفیت خاص دارند که اگر با هارمونی و یکصدا باشند خیلی تأثیرگذار است. جامعه‌ای که امروز شعار ملی می‌دهد و به ایران به عنوان یک کشور نگاه می‌کند و فرقی میان بلوچ وآذری و اهوازی نمی‌گذارد و همه جامعه از یکجا صحبت می‌کند، انتظار ندارد جریانات ایدئولوژیک سر مسائل عقیدتی‌شان رقابت کنند. چون معتقدند امروز نیازمند خلاص شدن از دست جمهوری اسلامی هستیم و هیچ راهکاری جز اتحاد جریانات سیاسی نمی‌تواند به این مسیر کمک کند. در ایالات متحده یک موانعی سر راه بود مانند فرستادن پول به ایران از طریق بانکی، ولی می‌دانم این مسئله تحت بررسی و پیگیری است برای اینکه بهترین راهکار را پیدا کنند و برای موانع سر راه راهکار اساسی پیدا کرد که مستلزم مذاکره با دولت آمریکا است که موانع را برای کمک‌رسانی به مردم درون کشور بردارند. البته اراده سیاسی این دولت‌ها هم مهم است.»

یادآوری می‌شود که شاهزاده رضا پهلوی در روزهای گذشته نیز گفتگویی به زبان‌های فارسی و انگلیسی با تلویزیون «دویچه‌ وله» آلمان داشت و در آنها نیز افزایش تحریم‌ها و اقدامات تنبیهی علیه جمهوری اسلامی را از مهم‌ترین گام‌هایی دانست که جامعه بین‌المللی می‌تواند در جلوگیری از سرکوب‌ و اعدام‌های بیشتر علیه معترضان در ایران بردارد.

شاهزاده رضا پهلوی در گفتگو با «دویچه‌ وله» همچنین تأکید کرد که در ایران افراد قابلی برای پر کردن خلاء قدرت پس از فروپاشی رژیم وجود دارند اما از آنجا که امکان انجام سریع این کار در داخل کشور میسر نیست ممکن است آنها به حمایت افراد خارج کشور نیاز داشته باشند.

شاهزاده رضا پهلوی همچنین تأکید کرده بود «برای من روشن است که این نیروها در لحظه سقوط رژیم می‌توانند متحد شده و با همکاری یکدیگر دوره گذار را تسهیل کنند.»

New Universe:

Prince Reza Pahlavi addressed the people of the country and said that he knows how hard they have been, he knows how exhausting these years have been, but the global reactions are all positive signs and we should focus on these positive points and build and move forward.
Prince Reza Pahlavi stated that now “Iran’s turn has come” and said: “The lock that had plagued our country for four decades was passed by everyone.” We can only think about how to have a correct transition from the current power to the next power of the future government in the future of the collapse of the system.
In connection with separatism and the principle of territorial integrity, Prince Reza Pahlavi pointed to the map pin of Iran that he always wears on his coat collar and said: “This is my Iran.” “Azerbaijan is part of it, Baluchistan is part of it, Kurdistan is part of it, Khuzestan is part of it, one must move from this land, that Iran is no longer my Iran.”
“True pro-democracy forces that accept all transparency and democratic principles in their behavior and character and do not violate the red line of Iran’s unity are part of cooperation and non-democratic movements or separatist movements cannot be part of cooperation.”

In this conversation, Prince Reza Pahlavi, in response to the questions of Tina Ghazi Murad, editor-in-chief of “Newsroom” of Menuto TV, described what has happened in Iran over the past four months as a new revolution with a forward-looking view and a modern way of thinking for freedom and equality. evaluated

He considered Iran as an example of a country that has reached a stage from the point of view of civilizational progress in the 21st century, where the definition of the future is nothing but equality and freedom, and for this reason, it is included in all the slogans that the people chant and in the national solidarity that exists in the four corners. You can see the country being formed and this is really unprecedented. Both in the history of Iran and in every new revolution that we have seen in recent decades.

In the continuation of this conversation, Prince Reza Pahlavi emphasized that we can shake the world and force the world to respond, and referring to the widespread protests that Iranians abroad have made and are making in support of the people inside the country, he said that even the European Parliament today He knows that Iranians’ protests and demands from them are no longer only related to an overseas political elite, and they see all this in the streets of Iran and are up to date.

Prince Reza Pahlavi addressed the people of the country and said that he knows how hard they have been, he knows how exhausting these years have been, but the global reactions are all positive signs and we should focus on these positive points and build and move forward. He added, these signs will change the game. We have really reached this opportunity now and it is really Iran’s turn. Not only because of Iran; Because everyone has now understood that Iran under the banner of the Islamic Republic is a problem beyond the region and a global problem. Therefore, the world can no longer make excuses that we have no solution other than to mess with the Islamic Republic or compromise; Neither Iran nor the Iranian people will accept such a view.

The prince said about the “vision for the future of this national movement” that there is no other solution for our compatriots; In terms of what the people did and what the regime did; That is, the lock that had plagued our country for four decades, everyone passed through it. We can only think about how to have a correct transition from the current power to the next power of the future government in the day after the collapse of the system; Based on the principles that are not only universal but also the key demand of the majority of the country’s forces, especially the secular democratic forces; In the definition of human rights, Iran’s territorial integrity, secularism and the separation of religion and government are prerequisites for the country’s political future. The goal of all of us at this stage of the struggle is to reach a situation where we can present a victory scenario that goes beyond the change of the system and reach a place where the Iranian nation can determine its own destiny through free elections with its own representatives in a parliament that handles all issues. and determine the final solution to society.

The Prince continued, “We should not expect that someone at the top of a pyramid will present all the strategies and solutions in a very centralized set. What I observe in practice, or we constantly talk with friends inside and outside the country, is that the forces inside the country must be coordinated, but considering the atmosphere inside the country, it is difficult for them to do this clearly, and therefore At the beginning of the work, they rely a lot on a coordination mechanism abroad that can provide this stage of cooperation together with domestic cooperation; Both in relation to domestic actions and in international consultations, and especially introducing an alternative democratic mechanism for the future of Iranians to the world, especially to the officials of key countries.

Prince Reza Pahlavi said about shouting the name of the Pahlavi family and the demand for the return of the king to Iran in the slogans of the people during the recent protests and in the past years: “I think I am playing my role, but I should be able to because of this trust from the people.” have a neutrality and a complete separation from any kind of organizational work; In order not to get involved in arguments and partisan or ideological positions if it is a helper of alignment and cooperation. This trust of people is due to the fact that they can believe that they have a person who looks impartially and does not favor any stream over another. We have to move forward with a culture of like-mindedness and cooperation at this stage of time. There is no doubt that there is a difference of taste, and that is why we need a Constituent Assembly that, beyond the rule of any current, will discuss and advance the basis of the theory of sovereignty there despite the differences.”

Prince Reza Pahlavi continued to explain his role in this stage and added: “The only role I see for myself at this stage is to reach the stage of collapse and transition from the Islamic Republic and all the transition conditions. I always said that I also have a role in the transition conditions. I will do myself for support. Because people have a right to worry about whether, in the wake of the collapse, there will be something to fill the [power] vacuum?”

Prince Reza Pahlavi about the conditions of cooperation and consensus of political currents and in response to the question that there are parties that consider the condition of coalition and cooperation to be acceptance of Iran’s “multi-ethnicity” or some parties and individuals refer to Iranian ethnic groups as Iranian “nations”, And even if they say tactically now that we are Iranians, they do not believe in the integrity and existence of Iran and the unity of the Iranian nation, he said: “To be very clear, the real pro-democracy forces that accept all transparency and democratic principles in their behavior and behavior and Reds do not violate the integrity of Iran, they are part of cooperation, and non-democratic movements or separatist movements cannot be part of cooperation.”

Here, Prince Reza Pahlavi pointed to the Iranian map pin that he always wears on his coat collar and said: “This is my Iran.” Azerbaijan is part of it, Baluchistan is part of it, Kurdistan is part of it, Khuzestan is part of it, when I was flying over my country, I did not look under my feet to see which region is this? The soil of my country does not matter to me. This is me. Some may accept and some may not. But if one part of this soil is moved, that Iran is no longer my Iran.”

Prince Reza Pahlavi emphasized that “the integrity of the country is one of the key principles; It’s not a joke and we don’t have any compliments with anyone.”

Prince Reza Pahlavi, emphasizing the responsibility of clerical representatives in Iran like Maulvi Abdul Hamid, said, “I hope that in the Shiite sector, we have the same level of responsibility as the clerics who are not affiliated with the system, who have been questioning the basis of religious authority since the first day, and they have their own position. bring up Because when I see that the protests are national and not regional or in the form of a specific group, it shows that the majority of people do not enter into this literature of more smell, which is not clear at the bottom of whether or not division is at work, and they have the right not to enter this literature. The big danger is that the Islamic Republic has always tried to say that if we go, Iran will be confederated and will have a civil war and will be divided! This kind of literature [by some opponents] makes Nizam’s speech more irrelevant. Therefore, when we say unified Iran, it is not that a few people are sitting to impose this issue on others, but this is the will of the society and this is a discussion that should be raised very clearly and openly, which is not out of two situations: if unified Iran Agree that nothing! If you don’t have it, it means you want Iran to be divided into pieces! Which Iranian wants his Iran to be divided into pieces? I have talked many times with Baloch, Kurd, Azeri, etc. compatriots, and they have always said that I am Iranian first, then Kurd, and I consider myself Baloch and Azeri.

Prince Reza Pahlavi also said about the People’s Mojahedin-e-Khalq group in a clear statement: “I do not make moral judgments and society should consider it.” I am speaking from the point of view of democratic principles and democratic processes and dialogue between them. The first question and the simplest question is whether the members or leaders of the People’s Mojahedin Organization are ready for an open and transparent dialogue with other democratic forces, and do they have the right to do so from an organizational point of view?! In this very first question, they have a lot of trouble! Because if they want to talk openly with everyone, their organization will be destroyed internally.”

He went on to say: “Now, what is their ultimate goal and on what basis do they want to proceed? To be honest, I have a hard time believing that an organization claims democracy and equality, but in that organization, women sit on one side and men on the other side!” Or they want to call it democracy and human rights with a scarf! But this is not my problem; Their problem is to convince people [about their claims]. I am not convinced by what I see. I don’t have a problem with other currents, be they right, left, moderate, but relations should be in the form of democratic approach and mutual respect.”

Prince Reza Pahlavi also said about the need for the revolutionary movement to be “non-violent” and that some people insist on treating people violently during the protests: “The philosophy of non-violence is a key issue in the civil resistance movement for two reasons: one is that when it is aggressively and violently When a government deals with you, you make the excuse in favor of that system’s discourse on the issue of security and maintaining stability! [The government] takes Ato from the hands of its opponents, and secondly, it makes it more difficult for the world to defend guerrilla scenarios. If today the world is making other decisions to support the people of Iran and to punish the Islamic Republic, especially against killings and executions, including issuing a statement and including the Revolutionary Guards in the list of terrorist groups, it is all in support of the people. and close the regime.”

Prince Reza Pahlavi emphasized that self-defense is another matter, but this should not cause someone to go and commit murder! These actions make the work more difficult in the discussion of national reconciliation and amnesty.

In another part of this important conversation, Prince Reza Pahlavi said that considering the public’s trust in him, isn’t it time for him to assume a more prominent role as a leader and coordinator of events, he said: “Any kind of work we do It must have a basis of legitimacy or a type of representation from inside Iran. To put it very simply, suppose tomorrow I can meet with others who are on this path together and aligned with a series of political figures; Their first question will be what did you represent here? Everything we want to do must have a base of acceptance from within. This should be expressed more and seen more in practice. Because if we are going to carry out the necessary consultation on behalf of our compatriots in the international arena tomorrow, we must be able to say that what we are saying is supported by political prisoners, civil activists, intellectual and political currents inside the country, and they have given us the opportunity to speak on their behalf. to represent.”

Prince Reza Pahlavi said about the three new political organizations “Haft Aban Front”, “New Iran Party” and “Constitutional Association of Iran” that announced their existence in the past weeks: “We have done all this process during these years of struggle to What do we achieve? If we want a real democratic future for our country, that is, a system whose governments are formed as a result of elections held between parties. Isn’t it the competition of the parties in the elections to form the cabinet and the government? From Japan to Canada, from Brazil to Sweden, everywhere in the world in democratic countries, the basis is basically the same. It means that you should have the best constitution and the best definition of the type of system, you should have specified the form of the system, and the law should be four-pointed and human rights should also exist in it, on the day after this referendum, when the form of the system was determined In the process of normalization, we reach two stages: the election of parliament members and then the election of the government. Then, if there are no parties, which elections can be held?! I have been saying for years that we should start thinking about the foundation of the country’s future parties. “They may not be able to form now, but at least they can define the platform, they can think about their work plan.”

Prince Reza Pahlavi emphasized that “competition of parties should not take precedence over alignment to fight for the transition from the Islamic Republic and should not create an obstacle.” Every organization, every party’s position will be raised in its own time because it is competitive, the competitive aspect between parties should not crystallize today! This competition should not prevent alignment, cooperation and unity at this stage of the struggle. From my point of view, unity means to give priority to unanimity. Do Iranian people expect anything other than unanimity? Unanimity does not mean that we all think alike. I know the thoughts are different; Unanimity means that we can only have one word, one voice and one goal for the country’s freedom at this stage. With the understanding that in the future we can have differences in taste and competition. If we can show this to the world and to ourselves, both people’s concerns will be resolved and the world will know who is on the other side.”

The prince also mentioned the role of “influencers”, which include artists, athletes, scientists, lawyers and independent figures, among others. He said that “each of them has a special capacity that is very effective if they are in harmony.” A society that today gives a national slogan and looks at Iran as a country and does not differentiate between Baloch, Azeri and Ahwazi and all society speaks from the same place, does not expect ideological currents to compete on their ideological issues. Because they believe that today we need to get rid of the Islamic Republic, and no solution other than the unification of political currents can help in this direction. In the United States, there were some obstacles on the way, such as sending money to Iran through a bank, but I know that this issue is under investigation and follow-up in order to find the best solution, and a basic solution was found for the obstacles on the way, which requires negotiations with the American government. Remove the obstacles to help the people inside the country. Of course, the political will of these governments is also important.”

It is reminded that Prince Reza Pahlavi had a conversation in Farsi and English with Germany’s Deutsche Welle TV in the past days, and in them he considered increasing sanctions and punitive measures against the Islamic Republic as one of the most important steps that the international community can take in preventing repression and More executions against protesters in Iran.

Prince Reza Pahlavi in a conversation with “DW” also emphasized that there are people in Iran capable of filling the power vacuum after the collapse of the regime, but since it is not possible to do this quickly inside the country, they may seek the support of foreign people. country need.

Prince Reza Pahlavi also emphasized that “it is clear to me that these forces can unite and facilitate the transition period when the regime falls.”

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'