سایت خبری تحلیلی کیهان نوین

شاهزاده رضا پهلوی در نشست با شماری از جمهوریخواهان: آخر خط به این می‌رسد که آیا نیروهای مسلّح کنار مردم می‌ایستند یا نظام؛ خط قرمز من انتقامجویی است!

«جمعیت جمهوریخواهان حامی شاهزاده رضا پهلوی» عنوان یک تشکل سیاسی است که اوایل بهمن‌ماه ۱۴۰۲ به صورت رسمی اعلام موجودیت کرد. شماری از فعالان سیاسی عضو این تشکل روز شنبه ۱۹ اسفندماه (نهم مارس ۲۰۲۴) در یک نشست آنلاین با شاهزاده رضا پهلوی به بیان پرسش‌های خود در ارتباط با مسائل ایران پرداختند.

“Republican crowd supporting Prince Reza Pahlavi” is the title of a political organization that officially announced its existence in early February 2023. A number of political activists who are members of this organization expressed their questions related to Iran’s issues in an online meeting with Prince Reza Pahlavi today (March 9, 2024).

کیهان نوین: «جمعیت جمهوریخواهان حامی شاهزاده رضا پهلوی» عنوان یک تشکل سیاسی است که اوایل بهمن‌ماه ۱۴۰۲ به صورت رسمی اعلام موجودیت کرد. شماری از فعالان سیاسی عضو این تشکل روز شنبه ۱۹ اسفندماه (نهم مارس ۲۰۲۴) در یک نشست آنلاین با شاهزاده رضا پهلوی به بیان پرسش‌های خود در ارتباط با مسائل ایران پرداختند.
«طبق فرمول‌های مبارزات خشونت‌پرهیز اگر سه و نیم درصد جامعه بتوانند بطور متشکل عمل کنند، برای تغییر اساسی شکل حکومت کافیست. آیا می‌توانیم این سه و نیم درصد را متشکل بکنیم؟ روی این مبنا باید تقسیم کار کنیم».
«مسئله الان تعیین تکلیف سیاسی کشور نیست مسئله الان نجات ایران از یک حکومت ضدبشری به نفع آینده سکولاردموکراسی در مملکت است».
«دو چیز باعث سقوط نظام می‌شود، یکی فلج کردن آن و دیگری ریزش. این دو تا چیز راباید با هم پیش ببریم. اگر پیش ببریم برای نظام چیزی وجود نخواهد داشت که روی آن بایستد اما مسئله تنها این نیست، مسئله ترس از آینده هم هست. وقتی دولت آمریکا تصمیم گرفت صدام حسین را از قدرت بیندازد و آن حرکت را انجام دادند که صدام سقوط کرد جای آن چه آمد؟ تکلیف نیروهای نظامی دوران صدام چه شد؟»
«وقتی دادگاه نورنبرگ تشکیل شد گروهی از فرماندهان حکومت هیتلر را محاکمه کردند اما نرفتند یکی یکی سربازانی را که در ارتش آلمان در دوران هیتلر خدمت کرده بودند بگیرند! ما به دنبال انتقام نیستم. ما به دنبال از بین رفتن نفرت و انتقام هستیم تا تبدیل به همزیستی و مصالحه شود. اگر رژیم عوض شود و فرهنگ همچنان انتقامجویی باشد، ما هنری نکرده‌ایم!»
«نیروهای مدنی و حقوق بشری می‌توانند کار خودشان را بکنند اما آخر خط، دوستان، همه چیز به این برمی‌گردد که نیروهای مسلّح محافظ نظام آیا در مقابل مردم می‌ایستند یا نمی‌ایستند. این واقعاً مهم‌ترین نکته است. اگر ما با برخورد انتقامی وارد شویم و به آنها بگوییم آینده‌ای نداری، خب، برخورد انتقامی تضمین بقای این حکومت خواهد بود.»

در ابتدای این نشست، محمد حیدری سخنگوی جمعیت جمهوریخواهان حامی شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به اهداف کلّی این تشکل تأکید کرد، «ما دموکراسی‌خواه هستیم، قبل از جمهوریخواه بودن ایران‌خواهیم و باور داریم شکل حکومت آینده ایران در درجه اول اولویت نیست بلکه محتوای حکومت است که باید مصدر امور باشد.»

وی خطاب به شاهزاده افزود: «ما نمی‌خواهیم اشتباه پشتیبانان جمهوریخواهی  را در مورد عدم اعتماد به پادشاه فقید تکرار کنیم و باور داریم که می‌توانیم به عنوان رهبر ملّی ایران در حین این رستاخیز انقلاب ملّی و مسیر گذار تا دستیابی به یک سکولاردموکراسی و رسیدن به یک قانون اساسی متضمن سکولار دموکراسی توسط مجلس مؤسسان و نگهبانی و پاسداری از آن سکولاردموکراسی اعتماد کنیم… ما باور داریم شما این روند را به خوبی رهبری خواهید کرد.»

پس از معرفی حاضران در این نشست، شاهزاده رضا پهلوی در مقدمه گفت، «معتقدم افراد دو دسته‌اند، اول کسانی که همچنان جزئی از مشکل‌اند و دوم کسانی که جزئی از راه حل هستند. امروز نیازمند همایش وسیع جریانات مختلف فکری هستیم، جریان‌هایی همسو و هم‌نظر [زیرا] در روند مبارزات تا رسیدن به مرحله سقوط نظام به ویژه در دوران پس از سقوط نظام نیازمند همبستگی هستیم، هم برای مصرف داخلی به این مفهوم که هم‌میهنان بدانند ما افرادی را داریم که می‌توانند با آنها کار کنند و هم برای جامعه بین‌المللی که ناظر این جریان است و همیشه در این بیش از چهل سال گفته‌ آلترناتیو و اپوزیسیون در مقابل جمهوری اسلامی کجاست یا کی و چی هست؟»

وی سپس ادامه داد، «خلاصه و مختصر می‌گویم، دلایلی که جریاناتِ دیگر، هنوز نتوانسته‌اند وارد این روند شوند یک بحث طولانی است، بنابراین فقط به خود شما و کسانی مثل شما می‌پردازم که می‌خواهید زمینه همکاری را به وجود بیاورید. اتفاقاً معتقدم از اساس باید بیشتر روی این مسئله کار بکنیم که برخورد جریانات سیاسی از یک دید ایدئولوژیک در آینده ایران در مفهوم مشارکت در امور سیاسی کشور، نهایتاً به کجا باید برسد؟ به نظرم نهایتاً باید به احزاب سیاسی برسد. اگر ما نتوانیم احزاب سیاسیِ درست در مملکت داشته باشیم حتا اگر بهترین قانون اساسی را داشته باشیم که شامل تمام حقوق شهروندی باشد و بر اساس اعلام جهانی حقوق بشر باشد اما تا [وقتی] احزاب نباشند، نمی‌شود امور کشور را درست اداره کرد. در همه دنیا در کشورهای دموکراتیک مثل سوئد، آمریکا و ژاپن یا هر جای دیگر تشکیل دولت نتیجه فعالیت احزاب است.»

شاهزاده پهلوی در ادامه افزود: «حدود ۲۰ تا ۲۵ سال پیش- قبل از جنبش سبز- در سفر به آلمان تعدادی از هم‌میهنان را دیدم که همچنان بحث جمهوری- پادشاهی عامل عدم وفاق آنها بود. به آنها گفتم دوستان بطور کل دیدگاه فکری و حزبی شما چیست؟ مثلاً سوسیال دموکرات هستید یا لیبرال دموکرات؟ تعجبم این است که وقتی در میان شما می‌بینیم معتقد به همان اصول هستید، ولی یکی جمهوریخواه است و یکی پادشاهیخواه بجای اینکه توافق کنید چه نوع دیدگاه حزبی دارید، سر این قضیه نمی‌توانید یکجا بنشینید! تمام این سال‌ها تأکید کردم محتوای نظام مهم است نه شکل نظام. بحث در مورد شکل نظام هم باید باشد، اتفاقاً نظرات خاصی در مورد شکل نظام دارم اما اکنون وقت بیان آن نیست و باید موکول شود به مجلس مؤسسان و آن زمان است که باید تصمیم نهایی برای شکل حکومت با رأی مردم در یک رفراندوم گرفته شود. پس این نیست که برای مردم تعیین تکلیف بکنیم که باید نظام آینده چه شکلی باشد. وظیفه ما این است که به یک پارلمان برسیم.»

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'