سایت خبری تحلیلی کیهان نوین

اروپایی‌ها می‌دانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک سازمان تروریستی است ولی در ارتباط با «اتفاق آراء»در اتحادیه و «فروپاشی رژیم» در ایران وقت می‌خرند

در نشست شورای وزیران اتحادیه اروپا که ۲۳ ژانویه (سوم بهمن) در بروکسل برگزار گردید در مورد قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تصمیم‌گیری نشد. آنطور که دیپلمات‌ها می‌گویند این تصمیم ویژه به ۲۰ فوریه (اول اسفند) موکول شده است. اما همزمان شماری از مقامات‌ و نهادهای رژیم در فهرست تحریم‌ها قرار گرفتند.

At the meeting of the Council of Ministers of the European Union, which was held on January 23 (3rd of Bahman) in Brussels, no decision was made regarding the placement of the Islamic Revolutionary Guard Corps. As diplomats say, this special decision has been postponed to February 20. But at the same time, a number of officials and institutions of the regime were included in the sanctions list.

کیهان نوین:  یک منبع مطلع در پارلمان اروپا می‌گوید «مسئله‌ی اصلی بورل یا شورای وزیران اروپا حکم دادگاه نیست و‌ مطرح کردن حکم دادگاه خریدن زمان است. این احتیاط است و اسمش را نمی‌توان ترس ‌گذاشت اما منافع امنیتی حکم می‌کند که با جمهوری اسلامی تا زمانی که مطمئن نیستند بعد از فروپاشی چه خواهد شد درگیر نشوند».
– اینکه اتحادیه اروپا واحدهای نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حداقل ۸ استان را که مستقیم در سرکوب‌ها دخالت دارند تحریم کرده یعنی می‌دانند رابطه نهادهای استانی این سازمان تروریستی با سرکوب‌ سراسری تا چه اندازه است.
– حامد اسماعیلیون  که دختر و همسرش را در شلیک موشک‌های سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی از دست داده خطاب به بورل نوشت «خوشباوری‌تان در مورد سپاه شما را در برابر هزاران تن که کشته و زندانی شده و در کل خاورمیانه توسط جنایتکاران به گروگان گرفته شده‌اند پاسخگو می‌سازد.»
– برخی دولت‌های اتحادیه اروپا مسائل حقوقی را مطرح می‌کنند و برخی دیگر در تناقضی غیرقابل توضیح بر تهدیدات امنیتی اتفاقا ناشی از همین تروریسم تأکید می‌کنند! بعضی ناظران اما معتقدند تعویق تصمیم‌گیری از سوی به ویژه کشورهای مهم این اتحادیه هشیارانه بوده تا در این مدت بتوانند با رایزنی و احتمالا بده و بستان بین خودشان، همه دولت‌های عضو را قانع برای رأی متفق کنند. با اینهمه گروهی نیز با توجه دادن به همه این نکات به این موضوع مهم اشاره می‌کنند که همچنان آنچه می‌تواند سیاست اروپا را تغییر دهد نقش و حضور مردم در صحنه‌ی سیاست و پیشبرد انقلاب آزادیخواهانه‌ایست که از اواخر شهریور ۱۴۰۱ آغاز شده است. نهایتا داخل ایران است که فروپاشی رژیم را رقم می‌زند و به همین دلیل غرب به حمایت خود از اعتراضات مردم ادامه می‌دهد و تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران را نیز در خدمت آن می‌داند.

تحلیلگران می‌گویند بعید است دولت‌های اروپایی با وجود اینهمه مدارک و شواهد و پیگیری سازمان‌های عریض و طویل اطلاعاتی و امنیتی خود در مورد  سپاه پاسداران و تروریسم گسترده‌ی آن و  همچنین تقویت تروریسم در منطقه و جهان اطلاع نداشته باشند اما به نظر می‌رسد دولت‌هایی که موافق تروریستی اعلام شدن سپاه نیستند دلایل خاصی برای مخالفت‌ خود دارند. بعضی از آنها مسائل حقوقی را مطرح می‌کنند و برخی دیگر در تناقضی غیرقابل توضیح بر تهدیدات امنیتی اتفاقا ناشی از همین تروریسم تأکید می‌کنند! برخی ناظران معتقدند تعویق تصمیم‌گیری از سوی به ویژه کشورهای مهم این اتحادیه هشیارانه بوده تا در این مدت بتوانند با رایزنی و ارائه دلایل و احتمالا بده و بستان بین خودشان، همه دولت‌های عضو را قانع برای رأی متفق کنند. با اینهمه گروهی نیز با توجه دادن به همه این نکات به این موضوع مهم اشاره می‌کنند که همچنان آنچه می‌تواند سیاست اروپا را تغییر دهد نقش و حضور مردم در صحنه‌ی سیاست و پیشبرد انقلاب آزادیخواهانه‌ایست که از اواخر شهریور ۱۴۰۱ آغاز شده است. نهایتا داخل ایران است که فروپاشی رژیم را رقم می‌زند و به همین دلیل غرب به حمایت خود از اعتراضات مردم ادامه می‌دهد و تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران را نیز در خدمت آن می‌داند.

جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نظری غیرمستدل اعلام کرده بود که تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران منوط به آن است که یک دادگاه در یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد تروریستی بودن سپاه حکم صادر کند. ادعایی که به ویژه در شبکه‌های اجتماعی مورد بحث و مناقشه است. روزنامه دولتی «ایران» اما عدم تصمیم‌گیری شورای وزیران اتحادیه اروپا در مورد تروریستی بودن سپاه را به حساب «عقب‌نشینی» و ترس آنها از «عواقب جبران ناپذیر این تصمیم» نوشته است.

«رادیو فردا» نیز به نقل از دو دیپلمات اروپایی نوشت فرانسه تمایل چندانی به این اقدام ندارد و با وجود اظهارات وزیر خارجه آلمان «نظرها در برلین نیز در این زمینه قطعی نیست.» برخی از کشورهای جنوب اروپا از جمله «پرتغال و مالت» نیز از چنین اقدامی چندان حمایت نمی‌کنند.

روز دوشنبه ۳ بهمن‌ماه بریتانیا، اتحادیه اروپا و آمریکا بطور جداگانه تحریم‌های گسترده‌ای را علیه مقامات جمهوری اسلامی به اجرا گذاشتند.

در این میان، جوزپ بورل که در مورد اظهاراتش به خاطر ضرورت حکم دادگاه علیه سپاه پاسداران به شدت زیر ذره‌بین شبکه‌های اجتماعی به ویژه در میان ایرانیان رفته یکروز بعد ادعا کرد همچنان از اعتراضات مردم ایران حمایت می‌کند. او می‌گوید تحریم ۱۸ فرد و ۱۹ نهاد مرتبط با سرکوب مردم در ایران واکنشی به استفاده نامتناسب رژیم ایران از زور علیه مردم است. این در حالیست که صدها ایرانی زیر توییت بورل او را «ترسو» خطاب کرده و با فتوشاپ به وی لباس سپاه پاسداران را پوشانده‌اند.

حامد اسماعیلیون  که دختر و همسرش را در شلیک موشک‌های سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی از دست داده خطاب به بورل نوشت «آقای بورل، به تاریخ پاسخ خواهی داد. اما فعلا خوشباوری‌تان در مورد سپاه شما را در برابر هزاران تن که کشته و زندانی شده و در کل خاورمیانه توسط جنایتکاران به گروگان گرفته شده‌اند پاسخگو می‌سازد.»

البته شماری نیز به مواضع متناقض اسماعیلیون در مورد تروریستی اعلام شدن سپاه انتقاد کرده‌اند و پرسیده‌اند چرا وقتی جاستین ترودو نخست وزیر کانادا با قرار دادن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی این کشور مخالفت کرد او را چنین خطاب قرار نداد؟

تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه جمهوری اسلامی که چهارمین بسته تحریمی در چهار ماه گذشته است یکی از بزرگترین لیست‌گذاری‌ها علیه جمهوری اسلامی‌ است که شامل ۱۸ شخص و ۱۹ نهاد مرتبط با سرکوب مردم می‌شود از جمله سپاه «نبی‌اکرم» کرمانشاه، سپاه «کربلا» مازندران، سپاه «قدس» گیلان، سپاه «شهدا» آذربایجان غربی، شرکت رادیس ویرا تجارت، نیروی ویژه پلیس، سپاه «نجف» اصفهان، سپاه «ولیعصر» خوزستان، سپاه «ابوالفضل» لرستان، سپاه «بیت المقدس» کردستان و سپاه «سلمان».

بدیهی است این تحریم‌ها اگر واقعا اثربخش باشند و بطور جدی پیگیری و اجرا شوند، بر حوزه‌های اقتصادی و حقوقی (از جمله عدم صدور ویزا یا مصادره اموال) مقامات و وابستگان نظامی و غیرنظامی جمهوری اسلامی به شدت تأثیر خواهند گذاشت.

بعد از تجمع بزرگ ایرانیان در استراسبورگ (دوشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۱) تهدیدات مقامات جمهوری اسلامی علیه منافع اروپا در صورت تروریستی اعلام شدن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی افزایش پیدا کرد و آنها حتا موضوع حمله به نیروهای اروپایی مستقر در منطقه را مطرح کردند. اینهمه در حالیست که دو هفته پیش از این نیز جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا گفت «برجام مُرده است» اما تأکید کرد نمی‌توانیم اعلام کنیم «زیرا دلایلش طولانی‌ست و سلاح هسته‌ای خواهند داشت.»

با اینهمه لارنس نورمن خبرنگار وال استریت ژورنال در توییتی به نقل از بورل نوشت: «برجام در وضعیت سکون قرار دارد. نمرده است اما به پیش نیز نمی‌رود.»

از سوی دیگر، حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه جمهوری اسلامی معتقد است «موضوع قرار گرفتن سپاه در لیست تروریستی از زمان اغتشاشات مطرح شد.» همزمان زمامداران جمهوری اسلامی بار دیگر تهدید خروج از «ان‌پی‌تی» و بستن تنگه هرمز به عنوان اقدام تلافی‌جویانه علیه اروپا را مطرح می‌کنند.

کیهان تهران: بندبازی اروپا

روزنامه بدنام «کیهان» چاپ تهران در واکنش به تحریم‌های اتحادیه اروپا می‌نویسد «بندبازی غرب روی طناب پوسیده تحریم، بارها آزموده شده و نظام سلطه را به بن‌بست رسانده اما آنان با پشتوانه غربگرایان داخلی درصدد خرید زمان برای متوقف کردن قطار پیشرفت کشور هستند.» در این گزارش همچنین آمده «اروپایی‌ها بعد از اینکه دیدند پروژه آشوب‌آفرینی در ایران به شکست انجامیده و از اغتشاشات اخیر برای تسلیم کردن ایران در مذاکرات هسته‌ای، آبی گرم نمی‌شود برای افزایش فشار و وارد کردن شوک‌های اقتصادی به کشور وارد فاز تشدید تحریم‌ها شدند.»

اینکه اتحادیه اروپا واحدهای نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حداقل ۸ استان را که مستقیم در سرکوب‌ها دخالت دارند تحریم کرده یعنی کاملاً دریافته‌اند که رابطه سپاه‌های استانی با سرکوب‌ها تا چه اندازه است.

اما واقعا اروپایی‌ها از چه می‌ترسند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به خاطر فعالیت‌های تروریستی و سرکوب مردم تحریم می‌کنند اما رسماً آن را تروریستی اعلام نمی‌کنند؟! یک منبع مطلع در پارلمان اروپا به کیهان نوین گفت «مسئله‌ی اصلی بورل یا شورای وزیران اروپا حکم دادگاه نیست و‌ مطرح کردن حکم دادگاه خریدن زمان است. این احتیاط است و اسمش را نمی‌توان ترس ‌گذاشت اما منافع امنیتی حکم می‌کند که با جمهوری اسلامی تا زمانی که مطمئن نیستند بعد از فروپاشی چه خواهد شد درگیر نشوند.»

وی همچنین می‌گوید: «با معلق شدن وضعیت برجام، اروپا در حال حاضر هیچ نظارت و اطلاعاتی در باره وضعیت کنونی اتمی ایران ندارد و این برای آنها نگران کننده است.»

New Universe:

An informed source in the European Parliament says, “The main issue of Borrell or the European Council of Ministers is not the court ruling, and bringing up the court ruling is buying time.” This is caution and cannot be called fear, but security interests dictate that they do not engage with the Islamic Republic until they are sure what will happen after its collapse.
– The fact that the European Union has sanctioned the ground forces of the Islamic Revolutionary Guard Corps in at least 8 provinces, which are directly involved in the repressions, means that they know the extent of the relationship between the provincial institutions of this terrorist organization and the nationwide repression.
– Hamed Esmailiyoun, who lost his daughter and wife in the shooting of IRGC missiles at a Ukrainian plane, wrote to Burrell, “Your optimism about the IRGC makes you accountable to thousands of people who have been killed and imprisoned and held hostage by criminals throughout the Middle East.” Makes.”
– Some governments of the European Union raise legal issues and others, in an inexplicable contradiction, emphasize the security threats caused by this terrorism! Some observers, however, believe that postponing decision-making by especially important countries of this union is prudent, so that during this time they can convince all the member governments to agree to vote by consulting and possibly giving and agreeing among themselves. However, paying attention to all these points, this group also points out the important issue that what can change European politics is the role and presence of the people in the political scene and the advancement of the libertarian revolution that started at the end of September 1401. Ultimately, it is inside Iran that will bring about the collapse of the regime, and for this reason, the West continues to support the people’s protests and considers the declaration of the IRGC to be a terrorist.

Analysts say that it is unlikely that European governments do not know about the Islamic Revolutionary Guard Corps and its widespread terrorism, as well as the strengthening of terrorism in the region and the world, despite all these documents and evidence and the follow-up of their wide and long intelligence and security organizations, but it seems that the governments that support terrorist declarations They do not want to become the army, they have special reasons for their opposition. Some of them raise legal issues and others, in an inexplicable contradiction, emphasize the security threats caused by this terrorism! Some observers believe that postponing decision-making by especially important countries of this union is prudent, so that during this time they can convince all the member governments to agree to vote by consulting and presenting reasons and possibly giving and closing among themselves. However, paying attention to all these points, this group also points out the important issue that what can change European politics is the role and presence of the people in the political scene and the advancement of the libertarian revolution that started at the end of September 1401. Ultimately, it is inside Iran that will bring about the collapse of the regime, and for this reason, the West continues to support the people’s protests and considers the declaration of the IRGC to be a terrorist.

Josep Burrell, the head of the European Union’s foreign policy, had stated in an unsubstantiated opinion that declaring the Islamic Revolutionary Guard Corps as a terrorist depends on a court in one of the European Union member states ruling on the Islamic Revolutionary Guard Corps being a terrorist. A claim that is discussed and disputed especially in social networks. The state-run newspaper “Iran”, however, attributed the non-decision of the Council of Ministers of the European Union on the terrorist status of the IRGC to the account of “retreat” and their fear of the “irreparable consequences of this decision”.

What can be seen from the positions of diplomats and also the statements of analysts, European governments have conflicting interests regarding the declaration of the IRGC as a terrorist. Melissa Amirkhizi, the head of the Economic Commission of the Belgian Parliament, previously told Kehan London that several European governments, including France, are still worried about the JCPOA and are worried about the possible terrorist actions of the Islamic Revolutionary Guard Corps and believe that if the doors of the JCPOA negotiations are closed, the Islamic Republic will fuel terrorism.

“Radio Farda” also quoted two European diplomats and wrote that France is not very interested in this action, and despite the statements of the German Foreign Minister, “the opinions in Berlin are not certain in this regard either.” Some southern European countries, including “Portugal and Malta” do not support such an action.

Analysts say that it is unlikely that European governments do not know about the Islamic Revolutionary Guard Corps and its widespread terrorism, as well as the strengthening of terrorism in the region and the world, despite all these documents and evidence and the follow-up of their wide and long intelligence and security organizations, but it seems that the governments that support terrorist declarations They do not want to become the army, they have special reasons for their opposition. Some of them raise legal issues and others, in an inexplicable contradiction, emphasize the security threats caused by this terrorism! Some observers believe that postponing decision-making by especially important countries of this union is prudent, so that during this time they can convince all the member governments to agree to vote by consulting and presenting reasons and possibly giving and closing among themselves. However, paying attention to all these points, this group also points out the important issue that what can change European politics is the role and presence of the people in the political scene and the advancement of the libertarian revolution that started at the end of September 1401. Ultimately, it is inside Iran that will bring about the collapse of the regime, and for this reason, the West continues to support the people’s protests and considers the declaration of the IRGC to be a terrorist.

Josep Burrell, the head of the European Union’s foreign policy, had stated in an unsubstantiated opinion that declaring the Islamic Revolutionary Guard Corps as a terrorist depends on a court in one of the European Union member states ruling on the Islamic Revolutionary Guard Corps being a terrorist. A claim that is discussed and disputed especially in social networks. The state-run newspaper “Iran”, however, attributed the non-decision of the Council of Ministers of the European Union on the terrorist status of the IRGC to the account of “retreat” and their fear of the “irreparable consequences of this decision”.

“Radio Farda” also quoted two European diplomats and wrote that France is not very interested in this action, and despite the statements of the German Foreign Minister, “the opinions in Berlin are not certain in this regard either.” Some southern European countries, including “Portugal and Malta” do not support such an action.

On Monday, the 3rd of February, Great Britain, the European Union and the United States separately implemented extensive sanctions against the authorities of the Islamic Republic.

In the meantime, Josep Burrell, who came under the scrutiny of social networks, especially among Iranians, for his statements due to the necessity of the court verdict against the IRGC, claimed a day later that he still supports the protests of the Iranian people. He says that the sanctioning of 18 individuals and 19 institutions related to the suppression of people in Iran is a reaction to the disproportionate use of force against the people by the Iranian regime. Meanwhile, hundreds of Iranians called him a “coward” under Burrell’s tweet and covered him with the uniform of the Revolutionary Guards with Photoshop.

Hamed Esmailiyoun, who lost his daughter and wife in the firing of IRGC missiles at the Ukrainian plane, wrote to Burrell, “Mr. Burrell, you will answer to history. But for now, your optimism about the IRGC makes you answerable to the thousands of people who have been killed and imprisoned and taken hostage by criminals throughout the Middle East.”

Of course, some have criticized the contradictory positions of the Ismailis regarding the declaration of the Islamic Revolutionary Guard Corps as a terrorist organization and asked why Canadian Prime Minister Justin Trudeau did not address him as such when he opposed the inclusion of the Islamic Revolutionary Guard Corps in the list of terrorist organizations in this country.

The sanctions of the European Union against the Islamic Republic, which is the fourth package of sanctions in the last four months, is one of the largest lists against the Islamic Republic, which includes 18 people and 19 institutions related to the suppression of the people, including the “Nabi Akram” IRGC of Kermanshah, the IRGC of “Karbala” of Mazandaran, the IRGC “Quds” Gilan, “Shohada” Corps of West Azerbaijan, Radis Vera Tejarat Company, Special Police Force, “Najaf” Corps of Isfahan, “Waliasr” Corps of Khuzestan, “Abulfazl” Corps of Lorestan, “Bait al-Maqdis” Corps of Kurdistan and “Salman” Corps .

It is obvious that if these sanctions are really effective and are seriously pursued and implemented, they will severely affect the economic and legal fields (including non-issuance of visas or confiscation of property) of officials and military and civilian dependents of the Islamic Republic.

After the large gathering of Iranians in Strasbourg (Monday, 26 January 1401), the threats of the Islamic Republic authorities against the interests of Europe increased in the event that the Islamic Revolutionary Guard Corps was declared a terrorist, and they even raised the issue of attacking the European forces stationed in the region. All this despite the fact that two weeks ago, US President Joe Biden said, “The JCPOA is dead,” but he emphasized that we cannot announce “because the reasons are long and they will have nuclear weapons.”

Despite this, Wall Street Journal reporter Lawrence Norman wrote in a tweet, quoting Burrell: “The JCPOA is in a state of stagnation.” It’s not dead, but it’s not moving forward either.”

On the other hand, Hossein Amirabdollahian, the Foreign Minister of the Islamic Republic, believes that “the issue of the IRGC being on the terrorist list was raised since the riots.” At the same time, the leaders of the Islamic Republic once again threaten to withdraw from the NPT and close the Strait of Hormuz as a retaliatory measure against Europe.

Keihan Tehran: Europe’s rope game

In response to the sanctions of the European Union, the infamous “Kihan” newspaper published in Tehran writes, “The West’s play on the rotten rope of sanctions has been tested many times and has brought the system of domination to a dead end, but they are trying to buy time to stop the progress of the country with the support of the internal Westerners.” In this report, it is also stated that “the Europeans, after they saw that the project of creating chaos in Iran has failed, and the recent disturbances to make Iran surrender in the nuclear negotiations, there is no way to increase the pressure and introduce economic shocks to the country, entered the phase of intensifying the sanctions.”

The fact that the European Union has sanctioned the ground forces of the Islamic Revolutionary Guard Corps in at least 8 provinces that are directly involved in the repressions means that they have fully understood the extent of the relationship between the provincial corps and the repressions.

But what are the Europeans really afraid of when they sanction the Islamic Revolutionary Guard Corps for its terrorist activities and suppression of the people, but do not officially declare it a terrorist?! An informed source said, “The main issue of Borrell or the European Council of Ministers is not the court ruling, and bringing up the court ruling is buying time.” This is caution and it cannot be called fear, but security interests dictate that they should not engage with the Islamic Republic until they are sure what will happen after its collapse.”

He also says: “With the suspension of the JCPOA, Europe currently has no monitoring and information about Iran’s current nuclear situation, and this is worrying for them.”

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'