سایت خبری تحلیلی کیهان نوین
همزمان با روز کورش بزرگ، سند دیگری بر آزادی مذهب در زمان او کشف شد

همزمان با روز کورش بزرگ، سند دیگری بر آزادی مذهب در زمان او کشف شد

 

کشفی تازه در حوزه باستان‌شناسی رخ داده‌ است. هیات باستان‌شناسی ایران و ایتالیا، بنایی را در نزدیکی تخت‌جمشید یافتند که در آن ردپای معماران و هنرمندان بابلی دیده می‌شود. بر همین اساس است که آن‌ها معتقدند این بنا احتمالا نیایشگاهی از دوره کوروش است.

تل آجریکیهان نوین: هیات باستان‌شناسی ایران و ایتالیا که از چندسال قبل به منظور شناسایی شهر پارسه،‌ حفاری‌‌های باستان‌شناسی را در اطراف تخت‌جمشید آغاز کردند، از سه سال قبل حفاری در تل آجری را شروع کردند.

به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی و به نقل از CHN تل آجری یکی از چندین محوطه و تپه باستانی اطراف تخت‌جمشید است.

این هیات در تازه‌ترین کشفیات خود موفق به شناسایی یک معماری منحصر‌به فرد از دوره هخامنشیان شد. بنایی که گفته می‌شود احتمالا مذهبی بوده و به دست هنرمندان بابلی ساخته شده‌ است.

علیرضا عسگری چاوردی، سرپرست ایرانی هیات کاوش در تل آجری، دراین‌باره به CHN گفت: “طی کاوش‌های باستان شناسی هیات مشترک ایرانی – ایتالیایی در حریم تخت جمشید، در شهر پارسه بنایی شگفت انگیز متعلق به روزگار نخستین هخامنشیان در فارس کشف شد. ابعاد این بنا حداقل ۳۳ در ۳۳ متر است و هزاران آجر لعابدار در ساخت آن بکار گرفته شده است”.

وی در ادامه گفت: ضخامت دیوارهای این بنا ۱۰ متر است. کشف چنین بنایی با این عظمت، حجم و تعداد آجرهای لعابدار در منطقه فارس برای نخستین بار انجام می شود.

کشف آجرهای لعابدار با نقش‌ حیوانات افسانه‌ای از جمله مهمترین یافته‌های باستان‌شناسی در این بناست. مقایسه آنچه یافت شده با آجرهای لعابدار دروازه معبد ایشتار در بابل،‌ شواهدی از نقش موشخوشو، نماد و سمبل خدای مردوک بدست آمد؛ نمادی که بعدها در هنر هخامنشی هرگز دیده نشد.

به اعتقاد باستان شناسان احتمالا پس از فتح بابل، کوروش به کاهنان بابلی اجازه داده است در منطقه فارس یعنی در خاستگاه ایدیولوژیک قدرت هخامنشیان بنایی ساخته شود که این بنا را هنرمندان بابلی با همان نقش‌ها و موتیف‌های مذهبی اسطوره‌ای و سمبلیک نظیر نقش موشخوشو برای ایزد مَردوک ساخته‌اند.

عسگری در ادامه می‌افزاید: کشف تعداد زیادی از موتیف این حیوان اسطوره ای تردیدی باقی نگذاشته که بنا مربوط به دوره کوروش است. اما اینکه این بنا در دوره داریوش هخامنشی با صبر و شکیبایی مذهبی تحمل شده و با تغییر نگرش‌های مذهبی خشایارشا از دیگر ایزدان به ایزد اهورامزدا چه کارکردی پیدا کرده است، همه از جمله مواردی است که کشف این بنا پرسش‌های جدیدی را در ارتباط با نگرش‌های مذهبی جامعه هخامنشی مطرح کرده است. تحقیقات باستان‌شناسی در ارتباط با کشف این بنای مهم ادامه خواهد داشت.

عکس و گزارش

حسن ظهوری

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'