سایت خبری تحلیلی کیهان نوین

کلاس‌های بی‌‌استاد؛ تداوم سرکوب در دانشگاه‌ها و فرافکنی «خودی»ها

موج حذف اساتید از دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی ایران ادامه دارد و رئیس دانشگاه تهران در اظهاراتی عجیب علت اخراج برخی استادان را «مشکلات اخلاقی» عنوان کرده است. عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی نیز بطور کلی مدعی شده فهرست اساتید اخراج شده «صحت» ندارد.

 

The wave of removal of professors from Iran’s public and private universities continues, and the president of Tehran University has called the reason for the dismissal of some professors as “moral problems” in strange statements. The member of the Judicial and Legal Commission of the Islamic Council claimed that the list of fired professors is not “correct”.

 

کیهان نوین: روند سرکوبگرانه اخراج، تعلیق و بازنشستگی اجباری استادان از دانشگاه‌های سراسر کشور همچنان ادامه دارد هر روز خبر حذف تعدادی از اساتید دانشگاهی منتشر می‌شود.
حمایت از اعتراضات سال گذشته و اعتراض به سرکوب گسترده شهروندان معترض در خیابان و دانشجویان در دانشگاه، وجه مشترک استادانی است که به تازگی اخراج، تعلیق یا به صورت اجباری بازنشسته شده‌اند.
سرکوب استادان که رسانه‌های اصلاح‌طلب از آن به عنوان «یکدست‌سازی»، «خالص‌سازی» نام می‌برند در آستانه سالگرد اعتراضات به عنوان راهکاری برای امنیتی کردن فضای دانشگاه‌ها در پیش گرفته شده است.

روند سرکوبگرانه اخراج، تعلیق و بازنشستگی اجباری اساتید از دانشگاه‌های سراسر کشور همچنان ادامه دارد هر روز خبر حذف تعدادی از استادان دانشگاه‌ها منتشر می‌شود.

کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور روز گذشته اعلام کرد که سارا ملکان، استادیار دانشکده مدیریت دانشگاه امیرکبیر، از تدریس در این دانشگاه منع شده است.

بر اساس این گزارش سارا ملکان پس از پایان مرخصی دوران زایمان برای دریافت برنامه درسی به دانشگاه بازگشته، اما با نامه‌ قطع همکاری روبرو شده است. شوراهای صنفی دانشجویان کشور توضیح داده که این استاد منتقد فضای مدیریتی و امنیتی‌سازی دانشگاه امیرکبیر طی سال گذشته بوده است.

در یکی از آخرین نمونه‌های حذف اساتید که امروز چهارشنبه ۱۵ شهریور ۱۴۰۲ رسانه‌ای شد کانال تلگرامی دانشجویان متحد روز سه‌شنبه ۱۴ شهریور از اخراج مهام میقانی، استاد دانشکده هنرهای نمایشی پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران خبر داد و نوشت که این اخراج بدون هیچ ابلاغی و تنها به صورت تلفنی به اطلاع او رسیده است.

این استاد دانشگاه در صفحه اینستاگرامش نوشت: «لااقل خوشحالم وقتی امروز زنگ زدند که بگویند از دانشگاه تهران اخراج شده‌ام خواب نبودم. شاید در شصت هفتاد روز گذشته یک بار هم نبوده که آن ساعت بیدار بوده باشم. امروز حتی رفتم نان داغ هم‌ گرفتم و چون کارتم نکشید پول ندادم. با اینکه وعده‌ی دفعه‌ی بعد را دادم اما نتوانستم زیر لب به شوخی نگویم: من دیگه شما رو نمی‌بینم! و در ذهنم ادای آن پسربچه را که در اینستاگرام دیده‌ام درنیاورم. بی‌آنکه بدانم یک ساعت بعد به خودم زنگ می‌زنند و می‌گویند: بابت یک سری مسائل دیگه نمی‌تونیم در خدمت شما باشیم. و منتظر ماندم شاید بگویند حق‌التدریس شما را در سه ترم گذشته… ولی خب اشاره‌ای نکردند و کسی که می‌داند حق‌التدریس سه ترمش، نصف اجاره‌ی یک ماهش هم‌ نمی‌شود خودش را سبک نمی‌کند.»

مهام میقانی داستان‌نویس و نمایشنامه‌نویس از جمله استادانی است که سال گذشته در بحبوحه اعتراضات جنبش ملّی در اعتراض به بازداشت دانشجویان کلاس‌های درس خود را متوقف کرد و در شبکه اجتماعی اینستاگرام نوشت: «زندگی من جز نوشتن و تدریس تقریبا محتوای دیگری ندارد، اما تا زمانی که دانشجویان معترض در زندان هستند، تا زمانی که نمی‌توانند پشت میز کلاس‌ها بنشینند، من خودم را موظف می‌دانم به عنوان معلم کوچک آنها به تدریس ادامه ندهم.»

حمایت از اعتراضات سال گذشته و اعتراض به سرکوب گسترده شهروندان معترض در خیابان و دانشجویان در دانشگاه، وجه مشترک استادانی است که طی هفته‌های گذشته اخراج، تعلیق یا به صورت اجباری بازنشسته شدند. این اساتید یا در شبکه‌های اجتماعی و یا در کلاس درس از مردم و دانشجویان معترض حمایت و یا به سرکوب‌های حکومت انتقاد و اعتراض کرده بودند.

همچنین مجتبی پوربخش مجری و گزارشگر ورزشی تلویزیون و استاد تربیت بدنی دانشگاه آزاد تهران که سال گذشته از فعالیت در صداوسیما منع شده بود، اکنون از دانشگاه هم اخراج شده است.

او با انتشار خبر نامه اخراج خود نوشته که «خیلی ممنون از محبت بزرگان علم ورزش که منِ کوچکترین رو دعوت کردن برای تدریس در دانشگاهی که خودم اونجا درس خوندم. گویا قسمت نبود بیش از این در خدمت دانشگاه تهران مرکز و اساتید و همکاران و دانشجوها باشم. و ممنونم از مراجع ذیصلاح که با دقت کامل پیگیر هستن تا من جایی کار نکنم.»

اخراج، تعلیق و بازنشستگی اجباری اساتید که پس از پیروزی انقلاب ۵۷ با «انقلاب فرهنگی» آغاز شد، همواره در چهار دهه گذشته و در دولت‌های مختلف اصلاح‌طلب و اصولگرا ادامه داشته است. اینهمه در حالیست که طی یک سال گذشته و پس از آغاز اعتراضات جنبش ملّی و با توجه به نقش برجسته‌ای که جنبش دانشجویی در حمایت از اعتراضات مردمی داشت، حساسیت بر استادان دانشگاه افزایش پیدا کرد.

روزنامه «اعتماد» طی روزهای گذشته در دو گزارش جداگانه به روند اخراج استادان طی یک سال گذشته پرداخته است. در گزارش نخست فهرستی از ۱۵۷ استاد اخراجی، تعلیقی و بازنشسته اجباری در دولت‌های احمدی‌نژاد، روحانی و رئیسی نام برده شده بود. بر این اساس در طول هشت سال دولت محمود احمدی‌نژاد ۸۵ استاد، در دولت حسن روحانی ۱۴ استاد و در دولت ابرهیم رئیسی تا پایان امرداد ۵۸ استاد از دانشگاه‌ها حذف شدند.

در گزارش بعدی روزنامه «اعتماد» که نهم شهریورماه منتشر شد فهرست ۵۲ نفر دیگر از استادان اخراجی بازنشسته اجباری یا تعلیق و منفصل از تدریس منتشر شد. هر چند روزنامه اعتماد تأکید کرده بود که هنوز تعداد دقیق اساتیدی که با اخراج، تعلیق یا بازنشستگی اجباری از نظام آموزش عالی کشور حذف شدند مشخص نیست، اما مشخص شده بود که طی دو سال فعالیت دولت ابراهیم رئیسی و تا نهم شهریورماه دستکم ۱۱۰ استاد دانشگاه حذف شدند که اکثر آنها طی یک سال گذشته، و نیمی از آنها طی هفته‌های گذشته اخراج، تعلیق یا به صورت اجباری بازنشسته شدند.

در مقابل حذف استادانی که از درجات علمی برجسته برخوردار بوده و سال‌ها سابقه تدریس در دانشگاه دارند، نیروهای «غیرعلمی» و «ارزشی» در کرسی‌های تدریس دانشگاهی جاسازی می‌شوند.

سجاد صفر هرندی فرزند محمدحسین صفار هرندی وزیر ارشاد اسلامی دولت احمدی نژاد،‌ امیرحسین ثابتی مجری شبکه افق صداوسیمای حکومت به عنوان استادان جدید دانشگاهی معرفی شده‌اند. عباس موزون دیگر مجری صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز قرار است با استخدام در دانشگاه صنعتی «شریف» (آریامهر) به دانشجویان درس «آیین زندگی» بدهد.

همچنین خبر دیگری مبنی بر تدریس سعید حدادیان مداح و روضه‌خوان مشهور حکومت در مقطع کارشناسی ارشد رشته ادبیات دانشگاه تهران از سال تحصیلی پیش رو منتشر شده است. حدادیان تحت عنوان «مدافع حرم» سابقه حضور داوطلبانه در سوریه در یگان‌های «سپاه قدس» را دارد.

سرکوب اساتید دانشگاه که رسانه‌های اصلاح‌طلب از آن به عنوان «یکدست‌سازی»، «خالص‌سازی» نام می‌برند در آستانه سالگرد اعتراضات به عنوان راهکاری برای امنیتی کردن فضای دانشگاه‌ها در پیش گرفته شده است. روندی که می‌تواند با ایجاد پتانسیل خشم و نارضایتی دانشجویان، محرکی برای از سر گیری اعتراضات دانشجویی باشد.

موج سرکوب استادان دانشگاه با انتقادهایی از سوی «خودی»ها نیز همراه شده است. از جمله مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، نسبت به تبعات این اخراج‌ها، چه برای مردم و چه برای حکومت، هشدار داد و از آن به عنوان رخدادی «بسیار تلخ و ناگوار» نام برد که «دولت سیزدهم را به شدت زیر سئوال برده است».

در این بیانیه آمده که «چرا در این دولت، تصمیم‌های غیر معقول وغیرمقبول گرفته شده، استادان دلسوز، اخراج و به جای آن سخن از جذب چند هزار افراد جدید می‌شود؟»

اشاره مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم به نامه محرمانه درزکرده‌ای است که گفته می‌شود، احمد وحیدی، وزیر کشور، به ابراهیم رئیسی نوشته و در آن متذکر شده در اعتراضات ۱۴۰۱ «اساتید ناهمسو اصلی‌ترین عامل بحران» در اعتراضات دانشگاه‌ها بودند و به همین دلیل در جلسه‌ شورای امنیت کشور مصوب شد که «اختیارات ویژه‌ استخدامی برای جذب ۱۵ هزار نفر اعضای هیئت علمی جدید» در نظر گرفته شود.

مجمع مدرسین و محققین حوزه علمیه قم در ادامه بیانیه خود نوشته است: «با اخراج استادان مستقل و منتقد، اندک استقلال دانشگاه‌ها نیز از بین رفته و دانشگاه فاقد توانمندی لازم در جهت کمک به پیشرفت کشور می‌شود. با گزینش گروهی احیانا کم صلاحیت به عنوان استاد، سرنوشت علم و تحقیق در این دولت به کدام سو می‌رود؟»

با اینهمه برخی دیگر از «خودی»ها با فرافکنی نسبت به آمار گسترده سرکوب استادان دانشگاه موضع می‌گیرند. حسین علی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی گفته که «مطالبی که اخیراً برخی جریانات تحت عنوان اخراج اساتید از دانشگاه‌ها مطرح می‌کنند و فهرست‌هایی که توسط آنها منتشر می‌شود دقیق نیست و صحت ندارد.»

عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با اشاره به اینکه «لیست‌ها و فضاسازی‌ها با انگیزه سیاسی انجام شده» گفته که این قبیل اقدامات را برخی جریانات سیاسی با انگیزه سیاسی و انتخاباتی در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی انجام میدهند تا شاید با این قبیل فضاسازی‌ها بتوانند در انتخابات پیش رو توفیقی به دست آورند.

روابط عمومی وزارت علوم نیز در واکنش به ادعای اخراج ۵۸ استاد دانشگاه در دو سال نخست فعالیت دولت ابراهیم رئیسی و تا پایان امرداد امسال نوشته که «۷ نفر از ۵۸ عضو هیئت علمی دانشگاه‌ها به دلیل رکود علمی یا عدم تبدیل وضعیت و یا از دست دادن صلاحیت علمی و عمومی در وضعیت قطع همکاری با دانشگاه‌ها قرار گرفتند که دو نفر از آنها به دلیل پاسخ منفی استعلام از نهادها و مراجع امنیتی در وضعیت قطع همکاری قرار گرفتند.»

در ادامه این اطلاعیه آمده «یک نفر از اعضای هیئت علمی که بدون اطلاع دانشگاه از کشور خارج شده است» و «۳ عضو هیئت علمی نیز در سن قانونی بازنشست شده‌اند.»

روابط عمومی وزارت علوم همچنین مدعی شده که «۵ نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه‌ها صرفا از پست مدیریتی خود استعفا داده‌ و یا جابجا شده‌»، «۳ عضو هیئت علمی دانشگاه دارای پرونده قضایی بیرون از دانشگاه هستند»، «۷ نفر از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها دارای حکم از هیأت رسیدگی تخلفات انتظامی اعضای هیئت علمی هستند» و «۳ عضو هیئت علمی نیز در هیئت رسیدگی تخلفات انتظامی اعضای هیات علمی پرونده دارند».

در این اطلاعیه آمده که «۷ عضو هیئت علمی نیز بدون رابطه استخدامی و به صورت حق التدریس در دانشگاه‌ها تدریس می‌کردند که با اتمام دوره قرارداد دیگر در آن دانشگاه تدریس نمی‌کنند و در نهایت ۳ نفر از ۵۸ عضو هیئت علمی تعلیق شده، به دانشگاه‌های زیرمجموعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تعلق دارند و ۱۷ نفر نیز در دانشگاه آزاد اسلامی مشغول فعالیت بوده‌اند.»

New Universe:

The repressive process of dismissal, suspension and forced retirement of professors from universities all over the country continues, every day the news of the removal of a number of university professors is published.
– Supporting last year’s protests and protesting the widespread repression of protesting citizens in the street and students in the university are common features of professors who have recently been fired, suspended or forced to retire.
– Repression of professors, which the reformist media refer to as “unification” and “purification”, has been taken as a way to secure the atmosphere of universities on the eve of the anniversary of the protests.

The repressive process of dismissal, suspension and forced retirement of professors from universities across the country continues. Every day the news of the removal of a number of university professors is published.

Yesterday, the Telegram channel of the students’ union councils of the country announced that Sara Malekan, an assistant professor at the Faculty of Management of Amir Kabir University, has been banned from teaching at this university.

According to this report, Sara Malekan returned to the university after her maternity leave to receive the curriculum, but she was met with a termination letter. The student union councils of the country have explained that this professor has been critical of the management and security environment of Amirkabir University during the past year.

In one of the latest examples of the removal of professors that became the media today, Wednesday, September 6, 2023, the United Students Telegram channel announced on Tuesday, September 5, the dismissal of Maham Miqani, a professor of the Faculty of Performing Arts of Tehran University of Fine Arts, and wrote that this dismissal was done without any notice and only to The phone number has been notified to him.

This university professor wrote on his Instagram page: “At least I’m happy when they called today to say that I was fired from Tehran University. I wasn’t asleep. Maybe in the last sixty and seventy days I have not been awake at that hour. Today, I even went to buy hot bread and because my card was not accepted, I did not pay. Although I promised the next time, I couldn’t say jokingly: I won’t see you again! And in my mind, I can’t imagine the performance of that boy I saw on Instagram. Unbeknownst to me, they call me an hour later and say: We cannot be of service to you due to a series of other issues. And I waited, maybe they will say your tuition fees for the past three semesters… but they didn’t mention it, and someone who knows that his tuition fees for three semesters is not even half of his one month’s rent is not making light of himself.”

Story writer and dramatist Maham Miqani is one of the professors who stopped his classes last year in the middle of the protests of the national movement in protest against the detention of students and wrote on the Instagram social network: “My life has almost no content other than writing and teaching, but until now that the protesting students are in prison, until they can sit at the classroom desk, I consider myself obliged not to continue teaching as their little teacher.

Supporting last year’s protests and protesting the widespread repression of protesting citizens in the street and students in the university is the common denominator of the professors who were fired, suspended or forced to retire during the past weeks. These professors either supported the protesting people and students on social networks or in the classroom, or criticized and protested the government’s repressions.

Also, Mojtabi Pourbakhsh, TV presenter and sports reporter and professor of physical education at Azad University of Tehran, who was banned from broadcasting last year, has now been expelled from the university.

By publishing his dismissal letter, he wrote that “I am very grateful for the kindness of the elders of sports science for inviting me, the youngest, to teach at the university where I studied. It seems that there was no chance for me to be more at the service of Central Tehran University and its professors, colleagues and students. And I’m grateful to the competent authorities who follow with complete care so that I don’t work anywhere.”

The expulsion, suspension and forced retirement of professors, which began after the victory of the 1979 revolution with the “Cultural Revolution”, has continued for the past four decades in various reformist and fundamentalist governments. All this while in the past year, after the beginning of the protests of the national movement and considering the prominent role that the student movement played in supporting the popular protests, the sensitivity towards university professors increased.

Over the past few days, the newspaper “Etemad” has discussed the process of dismissal of professors in two separate reports over the past year. In the first report, a list of 157 dismissed, suspended and forced retired professors was mentioned in the governments of Ahmadinejad, Rouhani and Raisi. Based on this, during the eight years of Mahmoud Ahmadinejad’s administration, 85 professors were removed from the universities, 14 professors were removed from Hassan Rouhani’s administration, and 58 professors were removed from Ebrahim Raisi’s administration until the end of his tenure.

In the next report of “Etemad” newspaper, which was published on the 9th of September, the list of 52 other professors who were forced to retire, were suspended or separated from teaching was published. Although Etemad newspaper emphasized that the exact number of professors who were removed from the country’s higher education system through dismissal, suspension or forced retirement is not yet known, but it was determined that during the two years of Ebrahim Raisi’s administration and until the 9th of September, at least 110 university professors were eliminated, most of them within the past year, and half of them were fired, suspended or forced to retire in the past weeks.

In contrast to the removal of professors who have distinguished scientific degrees and have years of teaching experience in universities, “non-scientific” and “valuable” forces are embedded in university teaching positions.

Sajjad Safar Harandi, the son of Mohammad Hossein Safar Harandi, the Minister of Islamic Guidance of the Ahmadinejad government, Amir Hossein Thabiti, the anchor of the government’s Ogh TV channel, have been introduced as new university professors. Abbas Mozon, another presenter of the Islamic Republic of Iran Radio and Television, is also going to teach students about “Ritual of Life” by being hired at “Sharif” University of Technology (Aryamhar).

Also, another news has been published about the teaching of Saeed Haddadian, a famous madah and teacher of the government, in the master’s degree in literature at the University of Tehran from the coming academic year. Under the title of “defender of the sanctuary,” Haddadian has a history of volunteering in Syria in the “Quds Corps” units.

Suppression of university professors, which the reformist media refer to as “unification”, “purification”, has been taken as a way to secure the atmosphere of universities on the eve of the anniversary of the protests. A process that can be a stimulus for the resumption of student protests by creating the potential of students’ anger and dissatisfaction.

The wave of suppression of university professors has also been accompanied by criticism from “insiders”. In a statement addressed to the President of Iran, Ebrahim Raisi, among others, the Assembly of Teachers and Researchers of Qom Seminary on Tuesday warned about the consequences of these expulsions, both for the people and the government, and described it as a “very bitter and unfortunate” event. He mentioned that “the 13th government has been seriously questioned”.

In this statement, it is stated that “why unreasonable and unacceptable decisions have been made in this government, compassionate professors have been fired, and instead there is talk of recruiting a few thousand new people?”

The Qom Seminary Teachers and Researchers Assembly is referring to a leaked confidential letter that is said to have been written by Interior Minister Ahmad Vahidi to Ebrahim Raeesi, in which he mentioned that in the 2022 protests, “unaligned professors were the main cause of the crisis” in the university protests, and for this reason In the meeting of the National Security Council, it was approved to consider “special employment options for recruiting 15 thousand new faculty members”.

The Qom Seminary Lecturers and Researchers Assembly continued its statement: “With the dismissal of independent and critical professors, a little independence of the universities has also been lost and the university lacks the necessary capabilities to help the country’s progress.” By choosing a group of possibly less qualified professors, where will the fate of science and research go in this government?”

However, some other “insiders” take a stand by projecting the vast statistics of the repression of university professors. Hossein Ali Haji Deligani, a member of the Judicial and Legal Commission of the Islamic Council, said that “recently, the content that some currents put forward under the title of dismissal of professors from universities and the lists published by them are not accurate and not true.”

The member of the judicial and legal commission of the parliament pointed out that “lists and space-building were done with political motivation” and said that such actions are carried out by some political currents with political and electoral motivation on the eve of the Islamic Council elections, so that maybe with such space-building they can May the upcoming elections be successful.

The Public Relations of the Ministry of Science also responded to the claim that 58 university professors were fired in the first two years of the Ebrahim Raeesi administration and until the end of this year, and wrote that “7 out of 58 university faculty members have been dismissed due to academic stagnation or failure to change their situation or loss Scientific and general competence were put in a state of termination of cooperation with universities, two of them were put in a state of termination of cooperation due to the negative response of inquiries from institutions and security authorities.

In the continuation of this announcement, it is stated that “one faculty member has left the country without informing the university” and “3 faculty members have also retired at the legal age.”

The public relations of the Ministry of Science also claimed that “5 members of the academic faculty of the universities simply resigned from their management positions or were transferred”, “3 members of the academic faculty of the university have legal cases outside the university”, “7 members of the faculty The academic staff of the universities have a decision from the Board of Disciplinary Violations of Faculty Members” and “3 faculty members also have cases in the Board of Disciplinary Violations of Academic Faculty Members”.

In this notice, it is stated that “7 members of the faculty were also teaching in the universities without an employment relationship and on a teaching fee basis, and they will no longer teach at that university after the end of the contract period, and finally, 3 of the 58 faculty members were suspended and transferred to affiliated universities. They belong to the Ministry of Health, Treatment and Medical Education, and 17 people have been working in the Islamic Azad University.

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'