سایت خبری تحلیلی کیهان نوین
لغو تابعیت شهروندان ایرانی از سوی دولت بحرین

لغو تابعیت شهروندان ایرانی از سوی دولت بحرین

دولت بحرین که به خصوص پس از بهار عربیِ سال ۲۰۱۱ به قوانین و تاکتیک های سختگیرانه مشهور شده، در چند سال اخیر، تابعیت دست کم ۱۷۹ تن از شهروندان خود را لغو کرده است. گفتنی است که بسیاری از این افراد مسلمانانی شیعه از تباری پارسی [ایرانی] هستند.

بحريني‌ها حق ندارند تابعيت دوم داشته باشند
بحريني‌ها حق ندارند تابعيت دوم داشته باشند

کیهان نوین: آن طور که حکومت بحرین اعلام کرده، این افراد به فعالیت های تروریستی محکوم شده اند و با ایران نیز روابط خاصی داشته اند. با این حال، سازمان های حقوق بشری معتقد اند که تمام این اتهامات مگر در چند مورد، بی اساس اند.

«محمد التاجر» وکیلی بحرینی است که در مسائل حقوق بشری فعالیت می کند و وکالت بسیاری از افردی را که وضعیت تابعیت شان مشخص نیست به عهده می گیرد. به گفته او، «اکثر کسانی که تابعیت شان لغو شده، محققان و دانشگاهیان شیعه، فعالان حقوق بشری، وکلا، روحانیون، و تاجران هستند. هیچ کار خلاف قانونی هم نکرده اند».

وقتی وضعیت تابعیت و شهروندی کسی در بحرین مشخص نباشد، معنی اش این است که نمی تواند در این کشور کار کند، و بنابراین، باید برای تأمین خود و خانواده اش مبارزه کند و تلاشی مضاعف به خرج دهد. این افراد به خدمات درمانی کشور دسترسی نخواهند داشت، از حق تحصیل در مدارس و دانشگاه ها و نیز بسیاری چیزهای دیگر محروم خواهند ماند؛ و با توجه به این که مقامات پاسپورت این افراد را ضبط کرده اند، نخواهند توانست از کشور خارج شوند.

بیش از دو سوم جمعیت بحرین را شیعیان تشکیل می دهند، گو این که خاندان «آل خلیفه» که افراد و مناصب حکومتی را تعیین می کنند خود اهل تسنن اند. تا پیش از سال ۲۰۱۱، سنی ها و شیعان به شکل مسالمت آمیزی در بحرین در کنار هم زندگی می کردند، ولی پس از آن، تنش های فرقه ای و تبعیض علیه شیعیان افزایش یافت. یکی از اشکال این تبعیض لغو تابعیت شهروندان شیعه بحرین است که بسیاری از آن ها نیز اصل و نسب ایرانی دارند.

حکومت بحرین شیعیان کشور و به خصوص شیعیان ایرانی تبار را شهروندانی می داند که هم به بحرین وفادار اند و هم به ایران؛ و بنابراین، از نظر حکومت، می توانند بالقوه ستون پنجم ایران در بحرین باشند.
«التاجر» می گوید: «رژیم سنی بحرین، شیعیان را تهدیدی برای خود می دانند. سنی ها نگران این اند که شیعیان قدرت را به دست بگیرند و آن ها را سرنگون کنند. ولی این صرفاً محصول تخیل آن ها است».

در سال ۱۹۸۱، «جبهه اسلامی آزادی بخش بحرین»، سازمان نظامی شیعه که از حمایت ایران برخوردار بود، در صدد شد تا دست به کودتا بزند؛ و از آن زمان، حکومت بحرین همواره نگران گروه های سازمان یافته شیعه بوده است. این کودتای شکست خورده دقیقاً دو سال پس از انقلاب اسلامی ایران کلید خورد، یعنی زمانی که آیت الله خمینی بر آن شد تا انقلاب خود را به کشورهای منطقه صادر کند. طبیعی بود که بحرین با اکثریت شیعه، هدف مناسبی برای این رسالت باشد.

«ندال السلمان»، از «مرکز حقوق بشر بحرین»، خاطرنشان می کند که «بسیاری از شهروندان بحرینی که تابعیت شان لغو شده ایرانی الاصل اند. حکومت بحرین از این دسته از شیعیان ترس مضاعفی دارد. ولی نباید از یاد برد که این گروه از ایرانی ها بیش از ۲۰۰ سال است که در بحرین زندگی می کنند و بنابراین، خود را تا حد بسیار زیادی بحرینی می دانند. قدمت سکونت آن ها در بحرین حتی از خاندان آل خلیفه نیز بیشتر است».

 

سلسله آل خلیفه در قرن هجدهم، پس از سرنگونی حاکمان ایرانی، قدرت را به دست می گیرد. «سعید شهابی»، پزشک و فعال امور اجتماعی، می گوید: «حکومت بحرین شیعیان ایرانی تبار را در قیاس با اعراب شیعه، آزار و اذیت بیشتری می دهد. و با توجه به این که روابط ایران و بحرین کاملاً خصمانه است، وضعیت شیعیان ایرانی تبار نیز بد و بدتر می شود. ایران و بحرین مدام در کشمکش با هم به سر می برند. نوعی جنگ سرد میان آن ها برقرار است».

در ماه های گذشته نیز وخامت روابط ایران و بحرین افزایش یافته است. ماجرا از ژوئیه ۲۰۱۵ شروع شد وقتی بحرین از سفیر خود در تهران، «راشد سعد الدوسری»، خواست به دلیل اختلاف با ایران، خاک این کشور را ترک کند. همزمان، مقامات بحرین مدعی شدند که طرح قاچاق اسلحه توسط دو بحرینی که با ایران روابط نزدیکی داشتند فاش شد که در جریان آن، مظونان اذعان کردند که از ایرانی ها سلاح دریافت می کردند.

بعد، در اکتبر ۲۰۱۵، بحرین ایران را به راه اندازی «تروریسم دولتی» با هدف سرنگونی سلطنت این کشور متهم کرد. مقامات بحرین معتقد اند ایران به تروریست هایی که در صدد فعالیت هایی تروریستی در کشور هستند پناه می دهد و از آن ها حمایت مالی می کند؛ و نیز این که بحرینی های زیادی در کمپ های تروریستیِ تحت هدایت سپاه پاسداران ایران آموزش می بینند.

«شیخ خالد»، وزیر امور خارجه بحرین، در جریان سفر خود به لندن در اکتبر ۲۰۱۵، اظهار داشت که «ما علیه تروریسم دولتی می جنگیم. در بحرین، هسته هایی در حال فعالیت هستند که شرایط را مستقیماً به مقامات خود در ایران گزارش می دهند». اعضای «شورای همکاری کشورهای خلیج فارس» نیز ایران را به دخالت در امور بحرین متهم کرده است، هر چند البته شواهد اندکی برای ادعا وجود دارد.

یکی از دعاوی مقامات بحرینی این است که ایران در نهضت دموکراسی خواهِ سال ۲۰۱۱ دست داشته و فعالان شیعه مخالف حکومت را آموزش داده است. ولی بنابر تحقیق «کمیته مستقل حقیقت یاب بحرین» در مورد نقض حقوق بشر در بحرین در اوایل سال ۲۰۱۱، هیچ سندی برای این ادعا پیدا نشده است.

ایران دخالت در امور بحرین را تکذیب، ولی در عین حال، تأیید می کند که از گروه های مخالف حکومت بحرین حمایت می کند؛ گروه هایی که به دنبال حقوق سیاسی و اقتصادی بیشتری برای جمعیت شیعه کشور هستند.

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'