سایت خبری تحلیلی کیهان نوین
روسیه مانع محاکمه عاملان سقوط هواپیمای مسافربری مالزی شد

روسیه مانع محاکمه عاملان سقوط هواپیمای مسافربری مالزی شد

شورای امنیت قصد داشت قطعنامه‌ای را به تصویب برساند که به موجب آن عاملان سقوط هواپیمای مسافربری مالزی بر فراز اوکراین در دادگاهی بین‌المللی مجازات شوند. روسیه به عنوان تنها مخالف پیش‌نویس این قطعنامه را وتو کرد.

download (2)کیهان نوین: روسیه مانع از محاکمه عاملان سقوط هواپیمای مسافربری خطوط هوایی مالزی بر فراز اوکراین در یک دادگاه بین‌المللی شد. این کشور پیش‌‌نویس قطعنامه‌ای را که به همین منظور برای تصویب در دستور کار شورای امنیت سازمان ملل قرار داشت، وتو کرد.

ویتالی چورکین، سفیر روسیه در سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه (۲۹ ژوئیه/ ۷ مرداد) به عنوان تنها فرد مخالف با استفاده از حق وتو، از تصویب این قطعنامه جلوگیری کرد.

وزیر حمل و نقل مالزی در واکنش به این موضوع نسبت به “شکست شورای امنیت در شفاف‌سازی این حادثه دهشتناک” ابراز تاسف شدید کرد. داتو سری لیو تیونگ لای گفت: «باید پیامی به گروه‌های خودسر غیردولتی که شمارشان رو به افزایش است فرستاده شود، مبنی بر اینکه آنها پاسخگوی جنایات‌شان خواهند بود.»

روسیه یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل است که از حق وتو برخوردار است. سفیر این کشور در شورای امنیت در جریان نشست روز چهارشنبه اظهار داشت که روسیه تا کنون کار تحقیقات برای موشکافی حادثه شلیک موشک به سوی پرواز مسافربری MH17 را به پیش‌ برده و آماده همکاری در این زمینه است.

ویتالی چورکین گفت: نمی‌توانم بفهمم چرا این شلیک باید به عنوان تهدیدی برای صلح بین‌المللی تلقی شود.

سامانتا پاور، سفیر ایالات متحده آمریکا در شورای امنیت، در پاسخ به اظهارات آقای چورکین روسیه را متهم به “تشویق جدایی‌طلبان برای سنگ‌اندازی بر سر راه کارشناسان” کرد.

او گفت که روسیه حال با استفاده از حق وتوی خود مانع از اجرای عدالت شده، اما علیرغم این موضوع قربانیان و خانواده‌های آنان “به عدالت می‌رسند”. سامانتا پاور افزود: «مسکو مجبور به قبول اعتراض بستگان قربانیان خواهد شد.»

پرواز MH17 متعلق به خطوط هوایی مالزی با ۲۹۸ خدمه و مسافر اواسط ماه ژوئیه سال ۲۰۱۴ در حالی که از آمستردام عازم کوالالامپور بود، در شرق اوکراین سرنگون شد. تمامی سرنشینان این هواپیما که بیشترشان هلندی بودند، جان خود را از دست دادند.

منطقه‌ای که این هواپیما در آن سقوط کرد، تحت کنترل جدایی‌طلبان شورشی و هوادار روسیه بود. در آن زمان کارشناسان آمریکایی اعلام کردند که این هواپیمای بوئینگ تنها می‌توانسته از سوی یک سلاح فوق پیچیده مورد اصابت قرار گرفته باشد.

حقیقات بیشتر نشان دادند که این هواپیما توسط یک موشک زمین به هوا که می‌توانسته بر فراز ارتفاع ۱۰ هزار متری پرتاب شود، سرنگون شده است.

دولت اوکراین و روسیه هر یک دیگری را متهم به سرنگونی این هواپیما و قربانی شدن انسان‌های بی گناه می‌کنند.

پترو پروشنکو، رئیس‌جمهور اوکراین، پس از وتوی روسیه و عدم تصویب قطعنامه در شورای امنیت گفت: «۱۱ رأی موافق، ۳ رأی ممتنع و روسیه، تنها مخالف. این نتایج خود گویای همه چیز هستند، اما اوکراین تسلیم نخواهد شد. عاملان باید به سزای عمل خود برسند. ما این را به کشته‌شدگان و خانواده‌هایشان بدهکاریم.»

وزیر خارجه اوکراین نیز با متهم کردن روسیه گفت: «هیچ دلیلی برای مخالفت با این مسئله (تصویب قطعنامه) وجود ندارد مگر اینکه خودتان مجرم باشید.»

چین، آنگولا و ونزوئلا سه کشوری بودند که به پیش‌نویس قطعنامه رأی ممتنع دادند. این پیش‌نویس از سوی استرالیا، بلژیک، مالزی، هلند و اوکراین تنظیم و ارائه شده بود. ایالات متحده آمریکا، فرانسه و بریتانیا نیز حمایت خود را از این پیش‌نویس اعلام کرده بودند.

هلند، مالزی و شماری از کشورها از جمله استرالیا که اتباع‌شان از جمله سرنشینان هواپیمای سرنگون شده بودند، از مدت‌ها پیش خواستار برگزاری دادگاهی بین‌المللی و مستقل برای مشخص کردن عاملان شلیک به سوی این هواپیمای مسافربری بوده‌اند.

نشست شورای امنیت برای بررسی پیش‌نویس این قطعنامه به احترام ۲۹۸ قربانی که در این حادثه جان خود را از دست دادند، با یک دقیقه سکوت آغاز شد.

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'