سایت خبری تحلیلی کیهان نوین

روشن نبودن موارد اختلاف و مسائل کلیدی مورد نظر در سفر آمانو به تهران

ظریف می‌گوید مذاکرات رو به پیشرفت است و باید امیدوار بود. وزیر خارجه بریتانیا اما از نزدیک نبودن توافق خبر می‌دهد. آمانو برای جلب نظر مقامات ایرانی جهت بازرسی‌‌های ضروری به تهران رفت.

20140916115834_thumbnailکیهان نوین:  مذاکرات وزیران خارجه کشورهای ۱+۵ در وین، روز پنجشنبه دوم ژوئیه بار دیگر از سر گرفته شد. وزیر خارجه ایران علاوه بر همتایان آلمانی و بریتانیایی خود، با وزیر خارجه چین نیز دیدار کرد. در زمان اعلام تمدید یک هفته‌ای مذاکرات اتمی، گفته شده بود که مذاکرات در سطح وزیران خارجه در این روز از سر گرفته می‌شود.

ظریف می‌گوید باید امیدواربود و از پیشرفت خبر می‌دهد. خبرگزاری مهر اما به نقل از مجید تخت‌ روانچی، معاون ظریف می‌نویسد: «ممکن است بررسی چند موضوع کلیدی از مذاکرات در سطح معاونان، به سطح وزیران در روزهای آخر برود.» او جزییات مورد اختلاف و مسائل کلیدی مورد نظر را روشن نکرده است.

دیدارهای وزیران خارجه کشورهای ۱+۵ با وزیر خارجه ایران در روز پنجشنبه، دوجانبه هستند و به صورت جمعی برگزار نمی‌شوند.

رویترز به نقل از فیلیپ هموند، وزیر خارجه بریتانیا نوشت: «کار ما ادامه دارد. وزرای خارجه می‌آیند و می‌روند تا گفت‌وگوها ادامه یابد. فکر نمی‌کنم که هنوز به نقطه قطعی رسیده باشیم و تنها سعی می‌کنیم که در مذاکرات پی‌گیر باشیم.»

به موازات دیدارهای دو جانبه در وین، تهران میزبان یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. آمانو در بدو ورود به ایران با علی شمخانی، دبیر شورایعالی امنیت ملی این کشور ملاقات کرد. آژانس در بیانیه‌ای اعلام کرده که هدف از سفر دبیرکل این سازمان، حل مسائل باقی‌مانده و تسریع روند توافق است.

در این بیانیه آمده است: «انتظار می‌رود مذاکرات آمانو با مقام های ایرانی، در راستای همکاری میان آژانس و جمهوری اسلامی ایران و طبق سند برجام صورت بگیرد و در آن به روش های تسریع در حل و فصل همه مسایل باقیمانده مربوط به برنامه های هسته ای ایران پرداخته شود.»

آمانو قرار است با حسن روحانی و مقامات ارشد امنیت ملی ایران دیدار کند. نیویورک تایمز در مقاله‌ای می‌نویسد آمانو به دنبال جلب توافق طرف ایرانی برای دسترسی کارشناسان آژانس به مکان‌هایی است که ظن آزمایش‌های هسته‌ای و فعالیت‌های نظامی در آنها می‌رود. نیویورک تایمز افزوده که آمانو در صدد جلب رضایت مقامات جمهوری اسلامی برای مصاحبه با کارشناسان و دانشمندان هسته‌ای ایران نیز هست.

طبق بیانیه لوزان، برداشته شدن تحریم‌ها مستلزم راستی‌آزمایی‌ مدعیات ایران در غیرنظامی بودن طرح‌های هسته‌ای این کشور است و تایید این امر باید ازسوی آژانس انجام گیرد.

طبق مفاد پروتکل الحاقی، بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اختیار بازدیدهای متعارف و سرزده به تاسیسات اتمی کشور مورد نظر را دارند. بازدید سرزده نیز معنایی نسبی دارد: بازرسی‌ها اصولا با اعلام قبلی صورت می‌گیرند اما زمان اعلام می‌تواند بسیار کوتاه و به طور نمونه، یک ساعت پیش از شروع بازرسی‌ها باشد.

سپاهیان ایران هم‌چنان تاکید می‌کنند که اجازه بازرسی مراکز نظامی را به کسی نمی‌دهند. مسعود جزایری، سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح ایران پیش‌تر گفته است: «اجازه ورود بیگانه به مراکز دفاعی و نظامی و کسب اطلاعات از تجهیزات و تاکتیک‌های مربوطه را نمی‌دهیم هر چند این مسئله با پذیرش پروتکل الحاقی در تضاد باشد. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اما در واکنش به این سخنان اعلام کرده که ایران به احتمال زیاد پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا می‌کند و تابو سازی از پروتکل الحاقی نادرست است.

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا ساعاتی پس از اعلام تمدید یک هفته‌ای مذاکرات اتمی، عنوان کرد که اگر قرار بر توافق بد باشد، آمریکا مذاکرات را ترک می‌کند: «چنانچه ایالات متحده به خواست‌های خود در مذاکرات نرسد، تردیدی در خروج از گفت‌وگوها نخواهد داشت.»

رئیس جمهور آمریکا موضوع بازدید از تاسیسات هسته‌ای ایران و راستی‌آزمایی نوع فعالیت‌ها اتمی ایران را لازمه توافق نهایی خواند.

طبق اذعان عراقچی و ظریف، متن توافق پرانتزهای پرشماری دارد. اعتمادسازی با بازدیدهای سرزده یا متعارف از تاسیسات هسته‌ای ایران شرط طرف غربی است و ایران خواستار لغو تحریم‌هاست. اختلاف بر سر ریزه‌کاری‌ها و زوایای این شروط و صورت‌بندی نگارش هر مرحله از توافق از سوی طرفین کتمان نمی‌شود.

کیهان نوین ققنوسی است که از خاکستر کیهان غصب شده توسط جمهوری اسلامی و فریاد آزادیخواهی ملت ایران متولد شده و با هدف مرتبط ساختن ایرانیان پراکنده در همه ی کشور ها و آگاه ساختن آنان از اوضاع و احوال و آنچه به ایران مربوط است، نفس می کشد.'